maj 16 | Nyheter

Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Små prisrörelser och färre försäljningar

Det är små prisrörelser för både bostadsrätter och villor. Priserna på bostadsrätter i riket har gått ner med -1% på både en och tre månader, medan villapriserna har stått stilla på en månad och ökat med +1% på tre månader. Det visar de senaste siffrorna från Svensk Mäklarstatistik.

Det som avviker något denna månad är att bostadsrätterna i Stor-Malmö backar med -2% både på en och tre månader samt med -3% på 12 månader. Samtidigt fortsätter villapriserna öka något i Stor-Malmö med +1% både på en och tre månader samt med +4% på 12 månader.

– I övrigt får man säga att det är stabilt avseende prisutvecklingen, inga stora överraskningar eller förändringar. Höstens nedgångar verkar ha planat ut. Att villapriserna fortsätter lite upp i Stor-Malmö, och i riket, visar åter igen att vi har stora skillnader i landet, mellan län, städer och objektsslag, och det är viktigt att belysa det. Stor-Malmö har väl egentligen klarat sig bäst i de prisnedgångar som varit för bostadsrätter, tills nu. Kanske är det en efterjustering av priserna vi ser där. Enligt senaste Mäklarpanelen är det fortfarande fler fastighetsmäklare som tror på prisuppgång än prisnedgång, samtidigt som majoriteten av mäklarna i panelen fortsatt tror på stillastående priser. Om det är en indikator på att marknaden börjar hitta någon slags balans i pris, vilket vore att föredra återstår att se, säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet.

– Det görs affärer, även om det är färre under april i år jämfört med förra året. Men det tar också längre tid till avslut och det finns en större eftertänksamhet, som bara kan ses som sund. Man springer inte in i beslut utan tänker till lite extra innan. Vi går mot sommar och efter midsommar brukar utbudet gå ner något, men det behöver inte betyda att priserna går ner eftersom de som tänkt köpa får konkurrera om färre bostäder, avslutar Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet.

Läs pressmeddelandet från Svensk Mäklarstatistik här.