okt 7 | Nyheter

Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: I september skedde små prisförändringar på bostadsmarknaden

Pressmeddelande den 7 oktober 2019

Den senaste månaden så har bostadsrätterna ökat i riket med 1 % medan villapriserna varit oförändrade.  Jämför man med ett år sedan så har priserna på bostadsrätterna ökat med 3 % , medan villorna har gått upp med 2% visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik

Ser man på bostadsrätterna så varierar prisutvecklingen. På årsbasis så har utvecklingen varierat mellan 1% till 7%. Den stora ökningen står Stor-Malmö för och för den mindre värdet hittar man i Stor-Göteborg.  Ser man dock på den senaste månaden så har ökningen varit 2 % i Stor-Stockholm och Stor- Göteborg. I centrala Stockholm har det ökat med 1%.

Villapriserna har på årsbasis haft en ökning mellan 1% och 5 % där Stor-Malmö står för den största ökningen även här. På den senaste månaden så ökade priserna med 1% i Stor- Stockholm och Stor-Göteborg medan det var oförändrat i Stor-Malmö.

Svensk Mäklarstatistik ser även att antal sålda bostadsrätter under årets första nio månader nådde en ny rekordnivå på drygt 125.000, vilket är 5.000 fler än samma period förra året.
När det gäller säljtiden, antal dagar mellan annons och kontrakt, i det tre största storstäderna ligger den just nu på ca 30 dagar för både bostadsrätter och villor i Malmö medan det i Stockholm och Göteborg tar ca 40 dagar.

  • Med dagens statistik så får vi ändå fastslå att marknaden fortsatt är stabil och att priserna ökar smått. Många vittnar om att det just nu är säljarens marknad med bostäder som går iväg med säljtider kring en månad och man kan även se fler bostäder som går iväg innan visning som man såg mycket för några år sedan, säger Jenny Stenberg, vd Fastighetsmäklarförbundet.

För ytterligare information var vänlig kontakta:

Jenny Stenberg, vd Fastighetsmäklarförbundet

Tfn. 070-452 86 17

Email: jenny.stenberg@fmf.se

För mer utförlig statistik gå in på http://www.maklarstatistik.se/.