aug 1 | Nyheter

GPS med centimeterprecision kan bli tillgänglig för gemene man

Inom byggsektorn och jordbruket har man länge kunnat mäta vart en planta eller spik ska sitta med centimeterprecision. Nu kan teknologin bli tillgänglig via en vanlig läsplatta.

I alla fall om man frågar Martin Håkansson, Industridoktorand på Lantmäteriet. Detta är väldigt intressant för de personer som inte vill spendera en förmögenhet på dyr utrustning.

– Mina tester visar att den tekniken nu i viss mån också fungerar på mer konsumentvänliga produkter som en läsplatta, säger Martin Håkansson.

Martin forskar inom det område som kallas ”noggrann positionering” och utreder också de felmarginaler som kan uppstå när olika positioneringsystem interagerar med varandra. GPS (Global Positioning System) är egentligen bara ett av fyra tillgängliga system som gemensamt kallas för GNSS (Global Navigation Satellite System).

”Den vardagliga användaren använder sig av endast en observationstyp för en av signalerna som sänds ut från satelliterna. Mer avancerad utrustning som används av professionella aktörer klarar av att använda flera signaler och observationstyper. Den använder dessutom stöddata från en eller flera referensstationer för noggrann positionsbestämning.”

Nu visar alltså Martins resultat att samma teknik skulle kunna gå att använda i smarttelefoner eller läsplattor.

– Det skapar stora möjligheter för till exempel apputvecklare att utveckla nya tjänster framöver, säger Martin Håkansson