apr 29 | Nyheter

Nytt förslag: Breda sociala reformer för eget ägt boende

KD har sin budgetmotion frågat sig hur kan fler få möjlighet att rå sig själva i en egen bostad och kanske njuta av äpplen från den egna trädgården? De anser att det är frågor som politiken i dag tyvärr ägnar sig för lite åt.

KD anser att Januarikonstellationens hyresrättsfixering är svårbegriplig när de allra flesta vill bo i eget ägt boende. Enligt en Novusundersökning i mars så vill 93 procent av de mellan 18–25 år bo i villa, radhus eller bostadsrätt inom 10 år. Samtidigt tror många att de inte kommer att ha möjligheten. Det är inte konstigt: ekonomiprofessorer som John Hassler menar att kreditrestriktionerna sammantaget försvårar för eget ägande på ett orimligt sätt.
I KD:s budgetmotion presenterar de nu ett brett reformprogram som på ett ansvarsfullt sätt främjar eget ägt boende.

Reformprogrammet ska göra det enklare för fler människor som etablerat sig på arbetsmarknaden och har stabila inkomster att kunna skaffa sig ett eget ägt boende.  Där bland finns bl.a. att ge startlån till förstagångsköpare där staten bistår med en del av kapitalinsatsen (egeninsats/topplån) mot marknadsmässig ränta, se över kreditrestriktionerna och mildra dem samt att införa  subventionerat bosparande till en kontantinsats.

Källa: DN Debatt
Läs hela artikeln HÄR