dec 15

En spaning över den tid som flytt och ett stillsamt farväl

Kära medlemmar,

Äppelkindade och stjärnögda inledde vi det som vi spådde skulle bli den trivsamma inledningen på det glada 20-talet. Vi gottade oss åt ett relativt lugnt och händelselöst år, förhoppningsvis kryddat av en flytt av kansliet till nya lokaler, en stabilt uppåtgående bostadsmarknad och mycket få medlemmar i Disciplinnämnden.

Men oj vad vi bedrog oss. Kansliet flyttade visserligen, bostadsmarknaden pekade visserligen uppåt – trots alla Krösa-Majors varnande skillingtryck i medierna – och IF rapporterar visserligen ovanligt få försäkringsärenden detta år. Dessutom får man anse att det har varit flera intressanta internationella val och ett hyggligt sommarväder. Men över allt annat har corona lagt sig som en blöt filt. Alla era förutsättningar ändrades i februari och vi fick alla anledning att tänka igenom hur ni skulle möta arbetsdagen samtidigt som ni höll er själva och era kunder friska. Vi fick fundera över undersökningsplikt och digitala visningar, force majeure, stängda gränser och tillträden på distans. Att ha eller inte ha munskydd. Det var frågan.

Detta år kommer att gå till historien i Sverige och världen som ett verkligt annus horribilis.

För vår egen del fick vi i slutet av augusti besked om att ledningen hade beslutat att omorganisera FMF, vilket innebar att våra tjänster skulle försvinna. Vi har älskat att vara era förbundsjurister. Vi har gladeligen skuttat iväg till branschmöten, myndighetsträffar, remissmöten och bankseminarier för er. Ibland med häst och lans, men oftast för att med trevlig ton förhandla fram det som behövde förhandlas fram. Ni har fyllt våra dagar med intressanta, roliga och kluriga frågeställningar. Ibland har ni gett oss sympatikuspåslag därför att ni har gått och hamnat i en situation som inte återfinns i vare sig doktrin eller praxis. Ofta har ni gett oss skratt. Vi har fått unika inblickar i er mäklarvardag så som den ser ut över hela landet och har fått förmånen att lära känna många av er. Det har i alla fall känts så. Vi har – på riktigt – upplevt att vi har varit en del av ert team. Och vi kommer att sakna er mycket. Ni är kunniga, påhittiga, trevliga och slipade mäklare. Håll er friska, håll huvudet högt och glöm inte kundkännedomen!

Juristerna out