sep 24 | 2024

Vad innebär ett bostadsrättsregister för mäklaren?

Regeringen har i budgetpropositionen för 2025 gett Lantmäteriet i uppdrag att inrätta ett bostadsrättsregister. Fastighetsmäklarförbundet förklarar nu vad det nya registret kan komma att innebära för mäklare.

Syftet med registret är att samla och göra information om bostadsrätter mer lättillgängligt och säkrare för aktörerna på marknaden (köpare, säljare, banker, mäklare med flera). Men exakt vilken information som kommer finnas med i systemet är ännu inte klarlagt.

För mäklare kommer det förhoppningsvis innebära en stor förändring som kommer öka rättssäkerheten och effektivisera arbetet. Nedan listar Fastighetsmäklarförbundet några saker som mäklare kan förvänta sig av Lantmäteriets bostadsrättsregister.

1. Att registret blir statligt är en stor fördel och säkerställer att lika kommer gälla över hela landet.

2. Systemet kommer förbättra hanteringen av pantsättningar och annan hantering som idag sker i den lokala bostadsrättsföreningen eller dess förvaltare. Det kommer bli mer rättssäkert att lita på uppgifter om bland annat ägarförhållanden och pantsättning, vilket kommer spara mycket tid för mäklarna.

3. Skötseln av personuppgifter standardiseras och blir med största sannolikhet mer i linje med GDPR.

4. För mäklare kommer det betyda att dagens system med mäklarbilder blir marginaliserat, även om det inte kan uteslutas att ev. kompletterande information fortfarande kommer att behöva hämtas från förvaltarna även fortsättningsvis.

5. Bostadsrättsregistret kan komma att avgiftsbeläggas, men med all sannolikhet kommer kostnaderna för informationsinhämtning minska betydligt jämfört med dagens system med mäklarbilder.

Fortsättning följer.

 

publicerad: 2024.09.24