aug 29 | Nyheter

30 kommuner där man betalar ”för mycket” i bolåneränta

Skandia har listat de 30 kommuner där man betalar mest boränta i ”onödan” genom att inte pruta ned sina lån. Svenskar betalar drygt 5 miljarder kronor extra varje år i boränta genom att inte pruta ned sina lån.

Enligt statistik från SCB så låg svenskarnas genomsnittliga lånekostnad i juni på 1,52 procent. Skandia har jämfört den kostnaden med deras egna tremånadersränta om 1,35 procent och kommit fram till att den mellanskillnad som hushållen hade kunnat spara är drygt 5 miljarder kronor per år.

Bland kommunerna så är det de mer välbärgade områdena som sticker ut, där också de högsta bostadspriserna finns.

På första plats ligger Danderyd där bolånetagare skulle kunna spara in 50 miljoner kronor på ett år genom att förhandla ner sin ränta, vilket innebär nästan 6000 kronor per person, per år.

”Det är väl känt att det är svårt som låntagare att få grepp om vilken ränta man faktiskt kan få när man omförhandlar sitt lån. Förhandlar du med enskilda banktjänstemän är det viktigt att också få veta hur länge rabatten gäller. Har man tröttnat på att förhandla med sin bank bör man gå till en aktör som är öppen med vad man får för ränterabatt.”

 

Källa: Dagens Industri

Läs hela artikeln HÄR.