jul 24 | Nyheter

Fritidshusmarknaden på uppgång

Under våren var marknaden seg för fritidshus och under maj var utbudet hela 21 procent mindre än föregående vår. Men de två senaste månaderna har det lossnat.

Efter den sega våren och en oro för att fritidshusmarknaden 2018 aldrig riktigt skulle ta fart ökade antalet nya fritidshus på Hemnet under maj och juni jämfört med tidigare år

Mycket pekar nu på att den långa vintern och det skärpta amorteringskravet har förskjutit marknaden tidsmässigt.

– Vi var oroliga för att intresset för fritidshus skulle vara avsevärt mindre jämfört med de tre senaste åren då intresset varit extremt högt. Men upplevelserna efter maj och juni är att det finns ett stort antal kunder som har råd och möjlighet att köpa fritidshus trots de senaste amorteringskraven”, säger Lars Karlsson, på Svensk fastighetsförmedling i Norrtälje till Dagens Industri.

Eftersom det kom ut mer objekt under maj och juni hamnade det totala antalet objekt på 3 581 vilket var en marginell ökning mot de 3 560 som låg ute under juni förra året.

Lars Karlsson menar dock att majoriteten av objekten blir sålda om prissättningen är rätt.

– Vi märker på vissa hus att det inte är samma breda intresse som tidigare år men under förutsättning att man ligger realistiskt i pris så blir de flesta husen sålda”, säger han till Di.