| Nyheter

Viktigt att tänka på gällande amorteringskravet

Trots ett stundande amorteringskrav är de flesta bostadsägare lugna eftersom amorteringskravet bara kommer att omfatta nytagna lån.

Enligt amorteringskravet ska nya lån amorteras med 2 procent om året ner till 70 procent av bostadens värde och därefter med 1 procent om året ner till 50 procent av bostadens värde.

Tilläggslån (för till exempel renovering) räknas som nya lån och omfattas därför av det nya amorteringskravet men vad många inte känner till är att amorteringstakten bestäms av hela lånebeloppet, skriver Christina Söderberg, sparekonom på Compricers på deras hemsida.

Har du ett befintligt lån på 2 miljoner kronor med en belåningsgrad på 70 procent och inte amorterar och sedan tar ett tilläggslån på 250 000 kronor får du ett amorteringskrav på 2 procent av 2 250 000 kronor vilket motsvarar 3 750 kronor i månaden fram tills att lånet är nere på 2 miljoner kronor igen.

Har du en belåningsgrad på 50 procent blir amorteringstakten 1 procent av 2 250 000 kronor per år tills det att tilläggslånet är betalt. Observera att detta inte innebär en större utgift utan enbart en snabbare amorteringstakt.

Bankföreningen är kritiska mot den höga amorteringstakten gällande tilläggslån och anser att det bryter mot ”regeringens intention att amorteringskravet bara ska gälla nya lån”. De föreslår istället att tilläggslånen ska bli bolån med bolåneränta och möjligheten att binda räntan. Amorteringstiden föreslås bli tio år.

Den 1 maj ska finansinspektionens förslag på amorteringskrav godkännas av regeringen och det är först då man med all säkerhet kan säga exakt hur kravet kommer att se ut. Om allt går enligt planerna kommer amorteringskravet att kunna vara på plats den 1 juni i år.