Olika typer av visningar

Bostadsvisningar kan gå till på flera olika sätt. Nedan berättar vi om de vanligaste formerna av visning och hur de fungerar.

Öppen visning – den vanligaste visningsformen

Väljer du öppen visning annonserar fastighetsmäklaren ut när visningen kommer att äga rum. Ibland kan fastighetsmäklaren be om en föranmälan till visningen. Det kan bero på säkerhetsåtgärder eller att mäklaren vill vara säker på att alla intresserade kommer in genom en låst port.

På en öppen visning kan spekulanterna ofta skriva upp sig på en intresseanmälan. Mäklaren tar kontaktuppgifter till alla spekulanter för att kunna följa upp visat intresse efter visningen..

Förhandsvisning – vanligt i storstäder och när trycket på bostäder är högt

Förhandsvisning innebär att fastighetsmäklaren arrangerar en visning innan utannonserat visningsdatum. Visningen arrangeras oftast för de kunder som finns med i mäklarens kundregister, eller för de som särskilt bett om en förhandsvisning.

Privat visning – efter överenskommelse

Vissa bostäder lämpar sig inte för öppna visningar eller så kan det finnas andra skäl till att öppen visning inte är det bästa alternativet. Då brukar mäklaren planera in privata visningar.

Privata visningar fungerar på det viset att spekulanterna anmäler sitt intresse för en bostad. Fastighetsmäklaren meddelar då att man kan få en privat visning av bostaden. Det innebär för det mesta att spekulanten besöker bostaden själv tillsammans med fastighetsmäklaren, men det kan också innebära att en mindre grupp av intresserade kommer på samma visning.

Visningen annonseras inte ut utan hålls enligt överenskommelse med fastighetsmäklare och spekulant.