Maximera försäljningspriset

De flesta som säljer sin bostad önskar så högt pris som möjligt för den. Om du vill maximera försäljningspriset finns det mycket du själv kan göra som säljare. Mäklaren, som sett bostaden, har också ofta förslag på förbättringar som kan påverka köpeskillingen.

Fastighetsmäklaren ska agera som en opartisk mellanman mellan säljaren och köparen, men när det gäller priset ska mäklaren ta större hänsyn till sin uppdragsgivare.

Det finns mycket du kan göra själv för att få ut ett så högt pris som möjligt. Mäklaren, har ofta förslag på förbättringar som kan påverka köpeskillingen. Lyssna till dessa råd och se det som åtgärder som kan löna sig. Mäklaren kan många gånger rekommendera inredare och stylister om du önskar detta.

Fastighetsmäklaren kommer också med förslag på marknadsföringsåtgärder för att maximera försäljningspriset.

Nedan följer lite att tänka på:

Välkomnande entré

Ett bra första intryck skapar större förutsättningar för köpintresse. Därför är det viktigt att noga tänka igenom vad det första intrycket av bostaden är.

Plocka undan

Det är kanske lockande att visa upp det fina hem du har. Men vid en försäljning gäller det att visa upp bostadsytan, inredningen ska du ju ta med dig när du flyttar. Var därför noga med att plocka undan de föremål som drar blicken från bostadsytan, till exempel privata föremål och fotografier.

Städa ordentligt

Du säljer inte bara bostaden utan också en vision av hur det är att leva där. Då är det viktigt att det känns rent.

Ljust och luftigt

Tänk på belysningen och på att rummen ska kännas luftiga. En övermöblerad och mörk bostad upplevs mindre än vad den verkligen är.

Förbättringar

Om du vill göra några förbättringsåtgärder bör du i första hand fokusera på första intrycket, samt kök och badrum. De flesta människor kan föreställa sig att de måste måla om ett rum eller byta något golv, men kök och badrum är de åtgärder som avskräcker mest. Lägg därför krutet här. Större och kostsamma renoveringar lönar sig dock inte alltid. Rådfråga därför gärna din fastighetsmäklare om detta.

Sälj bostaden möblerad

Om den bostad som ska säljas är helt tom är det värt att fundera över om vissa delar kanske bör möbleras upp. En tom bostad känns inte så välkomnande och inspirerande. I många fall har spekulanten svårt att föreställa sig vad som får plats. Rådfråga din mäklare vad som är bäst för just din bostad.