Har jag betalat rätt pris?

De flesta köpare vill känna att de har betalat ett korrekt marknadsvärde för sin bostad. Men vad är då ett korrekt värde?

Marknadsvärdet är det pris som marknaden, det vill säga en köpare, är villig att betala. Om det varit budgivning på den bostad som du köpt kan du känna dig ganska trygg i att marknaden har visat vad bostaden var värd. Då fanns det ett köptryck på bostaden upp till den nivån som sedan blev köpeskilling.

Om du däremot köper en bostad utan budgivning eller av andra skäl vill vara säker på att du gör en bra affär, kan det vara värt att undersöka till vilket pris bostäderna i närområdet har sålts.

Det kan också vara värt att kika på hur lång tid det tar att sälja en bostad i aktuellt område. På så sätt vet du hur det troligen kommer att se ut när du själv står som säljare.

Prisstatistik

På Internet kan du hitta statistik som indikerar hur prisbilden ser ut. På Hemnet.se kan du till exempel se vilka bostäder som sålts till vilket pris i det område som du är intresserad av. Du kan också hitta prisstatistik för aktuellt område, bland annat slutpriser och kvadratmeterpriser.

All denna statistik skapar en transparens som tidigare inte fanns och som kan ge fingervisningar om marknadsvärdet .
I slutändan handlar det dock om att du köper ett hem som du ska bo och leva i. De känslomässiga värden som gör bostaden intressant för just dig är ju en del av vad du kan tänka dig att betala för den. Du är alltså marknaden och ytterst den som bestämmer värdet.