Fastighetsmäklarförbundets webbplats med de senaste nyheterna inom mäklarbranschen
Regeringen godkänner amorteringskravet

Regeringen godkänner amorteringskravet

Regeringen godkände i förra veckan det förslag till föreskrifter om krav på amortering av bolån som Finansinspektionen tidigare har lämnat in. Efter regeringens godkännande kan nu amorteringskravet träda i kraft den 1 juni 2016, som planerat.

– Genom att förbättra amorteringskulturen kan vi minska risken för att hushållen drar på sig alltför höga bolån som i sin tur skapar risker för samhällsekonomin, säger finansmarknadsminister Per Bolund.

Läs mer.

---
Allmänt stigande bostadspriser

Allmänt stigande bostadspriser

Den senaste månaden steg bostadsrättspriserna i landet med 1 procent och villor med 2 procent. De senaste tre månaderna är ökningen 3 respektive 5 procent. Årstakten fortsätter därmed vara på en hög nivå, för bostadsrätter +13 procent och för villor +11 procent. Det visar den senaste mätningen från Svensk Mäklarstatistik.

Läs mer.

---
Information kring försäljningen av Hemnet

Information kring försäljningen av Hemnet

Konkurrensverket har i ett utkast till ställningstagande rest invändningar mot att Blocket köper Hemnet. Innehållet gås nu igenom och bedöms av berörda aktörer, därefter fortsätter dialogen med Konkurrensverket.

Läs mer.

---
Hushållens tro på stigande bopriser fortsätter att öka

Tron på stigande bopriser fortsätter att öka

Det visar SEB:s senaste boprisindikator. För fjärde månaden i rad stiger Boprisindikatorn och ökar med 2 enheter från 65 till 67. Hushållen tror att reporäntan kommer att ligga på 0,03 procent om ett år och andelen bolånetagare som planerar att binda sina räntor sjunker från 6 till 3 procent. 

Läs mer.

---
Kommer boräntorna att sjunka ytterligare?

Kommer boräntorna att sjunka ytterligare?

Förra veckan träffades SvD:s räntepanel och diskuterade bolåneräntor, amorteringskrav, ränteavdrag och skuldkvotstak. Panelen består av Elisabeth Österman, Tomas Poussette och Christina Söderberg.

Christina som arbetar som sparekonom på Compricer, gick under dagen ut med en sammanfattning om vad panelen kommit fram till. 

Läs mer.