Fastighetsmäklarförbundets webbplats med de senaste nyheterna inom mäklarbranschen
Mäklarpanelen: Fler mäklare bedömer sjunkande priser

Mäklarpanelen: Fler mäklare bedömer sjunkande priser

Andelen mäklare som bedömer att bostadspriserna ska sjunka kommande tre månader fortsätter öka även denna mätperiod. Det visar Mäklarpanelen som genomförs av Fastighetsmäklarförbundet i samarbete med Valueguard.

– För tredje månaden ökar andelen mäklare som tror på en prisnedgång och därmed är det även fortsatt fler mäklare som bedömer prisnedgång än prisuppgång. Bedömningen är mäklarna inte ensamma om att göra och speglar marknaden just nu. Mäklarna möter dagligen sina kunder och hör hur deras tankar går kring ökade räntekostnader och bankernas hårdare krav. Som alltid är det många parametrar som påverkar både marknaden och mäklarnas bedömning. Ökade räntor är en, fortsatt rekordutbud av bostadsrätter, bankernas hårdare krav samt rapporter om en stundande lågkonjunktur och fallande börs påverkar också. Men samtidigt har vi en fortsatt stark sysselsättning och bostadsbrist på många håll, säger Jenny Stenberg, vd för Fastighetsmäklarförbundet.

Läs mer.

---
FMF presenterar medlemsrådet

FMF presenterar medlemsrådet

Snart är det dags för Fastighetsmäklarförbundets medlemsråd att träffas igen och i väntan på detta fortsätter vi att presentera rådsmedlemmarna. Denna vecka har vi pratat med Nina Swenning.

Läs mer.

---
Liza Nyberg ny VD för Svensk Fastighetsförmedling

Liza Nyberg ny VD för Svensk Fastighetsförmedling

Rekryteringsprocessen är nu avslutad och Petra Wester, tf vd Svensk Fastighetsförmedling AB, lämnar plats för Liza Nyberg som blir ny vd från den 1 februari.

– Som Sveriges största ägardrivna fastighetsmäklarföretag samlar vi nu styrkorna för att ytterligare stärka vår position på marknaden, och med vår erfarenhet, styrka och våra drivna medarbetare aktivt hjälpa alla som vill förverkliga sina drömmar att fler gånger under sin livscykel byta boende, säger Håkan Hellström, styrelseordförande på Svensk Fastighetsförmedling AB, i ett pressmeddelande.

Läs mer.

En bra mäklare jobbar lite hårdare än andra

"En bra mäklare jobbar lite hårdare än andra"

Danial Gandomani jobbar som fastighetsmäklare i Stockholm sedan snart två år. Han beskriver den nuvarande bostadsmarknaden som något trögare, men stabil.

– Som mäklare handlar det om att vara tillgänglig, bygga ett gott rykte och jobba lite hårdare än alla andra. Den rätta kunden finns där ute, du måste bara hitta den.

Läs mer.

---
Fuktindikering eller fuktmätning i ett badrum, vad är skillnaden?

Fuktindikering eller fuktmätning i ett badrum, vad är skillnaden?

I samband med att en bostad ska säljas, sker det ofta en överlåtelsebesiktning. I många fall ingår det även en fuktindikering av badrum i besiktningstjänsten, men vad betyder egentligen en indikering och varför ska det inte likställas med en fuktmätning?

Läs mer.

2018 avslutades med små prisrörelser

2018 avslutades med små prisrörelser

Jämfört med för ett år sedan är priserna på bostadsrätter och villor  förändrade, sett till riket som helhet. Året har präglats av regionala skillnader där både upp- och nedgångar registrerats. För årets sista månad har vi en minskning av priserna med 1 procent för båda bostadsslagen. Det visar den senaste statistiken över bostadsförsäljningar t.o.m. december som sammanställts av Svensk Mäklarstatistik.

Läs mer.

---
Fyndläge på Manhattan

Fyndläge på Manhattan

Vi svenskar är vana att investera i bostäder i andra länder men att köpa en lägenhet på Manhattan i New York är kanske något som många inte anser sig ha råd med. Nu kan det dock vara ett bra tillfälle att slå till då priserna har sjunkit med 14 procent under förra årets sista kvartal. Detta enligt en undersökning utförd av …

Läs mer.

FMF presenterar medlemsrådet

Kursutbud våren 2019

Fastighetsmäklarförbundet är glada över att kunna presentera några av de kurser som kommer att hållas under 2019.

• 6 februari 2019
Webbinarium – Föreläsning med Skatteverket
Skatteverket informerar bl.a. om avdragsgilla förbättringsutgifter vid försäljning av privatbostad, bevisprövning för avdrag och uppskov vid byte av bostad. I slutet kommer det även information om lite nyheter som är på gång och som fokuserar på att förenkla för bostadssäljare.
9:30-11:00

• 28 februari 2019
Familjerätt för fastighetsmäklare
Jenny Stenberg, vd för Fastighetsmäklarförbundet kommer att ta upp för fastighetsmäklare relevanta familjerättsliga problemställningar.
09:00-12:00, frukost serveras från 08:30.Plats: Kammakargatan 10 i Företagsekonomiska institutets lokaler, Tunnelbana Rådmansgatan. Anmälan görs senast 7 februari 2019. Avbokning som görs två veckor innan kursen hålls sker utan kostnad. Avbokar man därefter kommer en administrativ kostnad om 300 SEK inklusive moms att debiteras. 

• 29 mars 2019
God fastighetsmäklarsed/Nyheter från Fastighetsmäklarinspektionen
Diego Ortíz del Gaiso,
 förbundsjurist vid Fastighetsmäklarförbundet kommer att föreläsa om de vanligaste orsakerna till anmälan respektive påföljder från tillsynsmyndigheten och även att redogöra för några nya fall från den.
09:00-12:00, frukost serveras från 08:30.Plats: Kammakargatan 10 i Företagsekonomiska institutets lokaler, Tunnelbana Rådmansgatan. Anmälan görs senast 8 mars 2019. Avbokning som görs två veckor innan kursen hålls sker utan kostnad. Avbokar man därefter kommer en administrativ kostnad om 300 SEK inklusive moms att debiteras. 

• 26 april 2019
Penningtvättslagen

Lotta Westerberg, förbundsjurist vid Fastighetsmäklarförbundet lotsar er så att ni kan göra rätt vad gäller bland annat kundkännedom, riskbedömning och rutiner enligt penningtvättslagen.
09:00-12:00, frukost serveras från 08:30.Plats: Kammakargatan 10 i Företagsekonomiska institutets lokaler, Tunnelbana Rådmansgatan. Anmälan görs senast 5 april 2019. Avbokning som görs två veckor innan kursen hålls sker utan kostnad. Avbokar man därefter kommer en administrativ kostnad om 300 SEK inklusive moms att debiteras.

• 29 maj 2019
Nyproduktion
Mattias Synnergren
, fastighetsjurist vid Familjens jurist föreläser om juridiska spörsmål som uppkommer vid förmedling av nyproducerade bostäder.
9:00-12:00, frukost serveras från 08:30.Plats: Kammakargatan 10 i Företagsekonomiska institutets lokaler, Tunnelbana Rådmansgatan. Anmälan görs senast 8 maj 2019. Avbokning som görs två veckor innan kursen hålls sker utan kostnad. Avbokar man därefter kommer en administrativ kostnad om 300 SEK inklusive moms att debiteras.

Du anmäler dig till utbildning@fmf.se och glöm inte att ange vid vilket kurstillfälle du önskar närvara.

Välkommen önskar vi på FMF!