Det är snart jul i ett grått Göteborg. FEI:s mäklardeltagare Anton, Jessica och Adam har snart läst ett år i utbildningen till Fastighetsmäklare, och ser fram mot ett välförtjänt jullov med familjen. I sann julanda stannar de upp och reflekterar över året som gått, samt berättar om vilka personliga egenskaper de tycker är viktiga hos en duktig mäklare.


Anton Lindström: ”En bra mäklare är ärlig och tydlig”

Berätta om året som gått, är du nöjd med din insats?

– Det har varit svårare än jag trodde att jobba heltid och sedan ställa om huvudet för att plugga, men jag är grymt stolt över mig själv och verkligen nöjd med året som gått. Nu har jag ju kommit mer än halvvägs till mitt drömyrke!

Vilka personliga egenskaper tror du kommer att vara viktigast i ditt kommande arbete som mäklare?

– En mäklare behöver ha många olika egenskaper, men framförallt social kompetens eftersom du arbetar mycket med människor. Även ärlighet och tydlighet är viktigt.

Ska det bli skönt med julledighet?

– Jätteskönt! Jag längtar efter att få träffa min saknade familj hemma i Västerås, julen är en mysig högtid.

Kommer du att studera något över julen?

– Ja, vi började precis två nya kurser, Fastighetsförmedling, ekonomi samt Försäljning, förhandling och dialogkonst, så böckerna följer med till Västerås. Det ärr perfekt att plugga lite på tåget.

Vad önskar du dig i julklapp?

– En bostadsrätt hade varit kul! Skämt åsido, i min familj handlar det mer om att träffas och göra saker tillsammans. Jag har inte önskat mig någon julklapp sedan barnsben.

 

Adam Frostelind: ”Som mäklare är det viktigt att vara kunnig i allt”

Berätta om året Adam, är du nöjd?

– Ja det är jag. Med lite bättre planering av pluggtid och jobb hade det kanske gått lite lättare, men jag är absolut nöjd med min prestation! Det har varit mycket att lära med mångsidiga kurser.

Vilka personliga egenskaper kommer du att ha användning för i arbetet som mäklare?

– Som mäklare måste du kunna visa på en bred kunskap, speciellt om du är ung som jag. Det är viktigt att visa kunderna att du är kompetent att ta hand om hela försäljningsprocessen.

Ska det bli skönt med julledighet?

– Det ska såklart bli väldigt skönt att få ta det lugnt ett tag, men vi började precis två nya kurser, Fastighetsförmedling, ekonomi samt Försäljning, förhandling och dialogkonst, så böckerna följer med hem även under julen.

Vad önskar du dig i julklapp?

– Inget speciellt, men ett VG på Verksamhets- & ekonomistyrningstentan i mellandagarna hade varit en stjärna i toppen av julgranen efter att klapparna är utdelade på julafton!

 

Jessica Björkqvist: ”En duktig mäklare lyssnar, är lugn och vill hjälpa”

Hur har året gått Jessica, är du nöjd?

– Ja det är jag, det känns fortfarande kul och tentorna har gått fint!

Ni hade precis tenta i Verksamhets- och ekonomistyrning, hur gick det?

– Det var mycket att läsa med många räkneuppgifter och uppställning av budgetar. Men kursen har gett en bra överblick av företagsstyrning och hur man mäter prestationer och lönsamhet.

Vilka personliga egenskaper kommer du att ha nytta av i arbetet som mäklare?

– Jag är lugn, en bra lyssnare och vill hjälpa människor.

Ska det bli skönt med julledighet?

– Ja, väldigt skönt. Jag ska bara försöka njuta och låta julstämningen infinna sig. Men det kommer att bli lite läsande också, eftersom två nya kurser redan startat.

Vad önskar du dig i julklapp?

– Fred på jorden och en Audi A3 Sedan, haha!

 

Om utbildningen

Fastighetsmäklare 120 hp är en uppdragsutbildning som ges av FEI i samarbete med Högskolan Väst. Den vänder sig till mäklarföretag som vill utveckla sina medarbetare.