Det är februari i ett frostkallt Göteborg. Vi befinner oss på Sågeriet på Lindholmen, med utsikt över älven och stadens siluett. En ny kull med aspirerande deltagare på FEIs fastighetsmäklarprogram sitter vid bänkarna och tittar på den stora duken där läraren går igenom den tekniska plattformen. Föreläsningarna är digitala – läraren befinner sig på annan ort, i FEIs lokaler i Stockholm tillsammans med deltagarna där, medan deltagarna i Göteborg och Malmö deltar från distans. Andra dagar kommer det vara omvänt. Läraren sänder från Göteborg och deltagare från andra orter kommer istället delta på distans, antingen i FEIs kurslokaler eller från valfri plats via datorn.

Blickarna mot duken är uppmärksamma, och det finns en spänd förväntan i luften. Resan har börjat för deltagarna, och om två år är de färdiga fastighetsmäklare.

 

Anton Lindström: ”Jag älskar att hjälpa, vägleda och umgås”

Hockeyn har länge varit livet för Anton. Mäklarintresset väcktes när han en säsong spelade juniorhockey i Kanada, det sociala tillsammans med möjligheten att vägleda andra är det som lockar.

– Jag har alltid tyckt om att träffa nya människor och få hjälpa andra. I augusti 2017 flyttade jag till Göteborg för att spela i division 2 för Bäcken HC. Jag visste att jag ville bli mäklare som nästa steg i livet och fick en intervju på Bjurfors. Tidigt i diskussionen kom FEIs fastighetmäklarutbildning upp.

Vad har du för bakgrund?

– Hela familjen är sportig, pappa och bror är ett riktiga hockeyfreaks och mamma åker skidor och spelar golf. De har varit väldigt stöttande och gjort att jag kunnat spela så mycket hockey och samtidigt ha tid att umgås med vänner.

Vilka tidigare kunskaper och erfarenheter kommer du ha användning av?

– Jag är van vid att hålla på till morgon och kväll, med jobb, träning och matcher, och utgår från att mäklaryrket är likt detta. Mer som en livsstil än ett arbete. När jag var i Kanada började jag läsa till mäklare, och även om jag inte hann slutföra utbildningen är jag säker på att kunskaperna jag fick kommer hjälpa mig under tiden på FEI.  Idag arbetar jag som innesäljare på Bjurfors, där jag pratar med kunder hela dagarna. Det är jättekul, att få höra hur de tänker och upplever processen.

Vad ser du fram emot under utbildningen?

– Att få bygga upp de kunskaper som jag får nytta av senare i arbetslivet. Det är kanon att få arbeta på Bjurfors vid sidan av studierna, då har jag alltid någon att prata med och rådfråga gällande det vi läser i kursen. Sedan är det jättekul att få lära känna de andra i klassen, de kommer trots allt kanske vara mina kollegor i framtiden.

Hur tror du det kommer att gå att plugga och få livet att gå ihop?

– Väldigt bra! Vi har läst ett par veckor och jag har redan börjat få lite rutiner, och går till Ekonomiska biblioteket vid Handels för att plugga. Det är studierna i första hand från min sida och jag är van vid att ha mycket att göra. Det hjälper också att jag sparat en del för att ha råd att hitta på annat också, och funderar till och med på att ta ett extrajobb varannan helg. Jag läser på 22 månader och vill kunna njuta av utbildningen, och kombinera studierna med vänner, hockey och familj.

Hälsa något till dig själv när du är klar.

– ”Nu är du klar. Detta är din tid!”

 

Jessica Björkqvist: ”Jag vill ha något flexibelt, socialt och utmanande”

Jessica vill utvecklas och ta ett nytt kliv i livet, och söker något flexibelt, socialt och utmanande. Fastighetsmäklaryrket var perfekt och när Jessica väl bestämde sig ville hon komma igång så snabbt som möjligt. Hon träffade Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Borås, som ville satsa på henne och finansiera utbildningen.

– Jag har arbetat som löneadministratör och ekonomiassistent i flera år, och har det senaste känt att jag ville utvecklas mer och ta steget mot ett jobb där ingen dag är den andra lik. Min vän arbetade på Länsfast i Borås som behövde fler mäklare så jag bokade ett möte med chefen. Möjligheten till uppdragsutbildning via FEI passade perfekt, under min studietid kommer jag arbeta som mäklarassistent och även göra min praktik här.

Vad har du för bakgrund?

– Hästar är min stora passion! Just nu bor jag i Ulricehamn på mina föräldrars hästgård, där jag hjälper till och har min egen häst, Lill Erik. Han är döpt efter sin bror Eric Trot som var en framgångsrik travare. Lill Erik fick dock inte en lika framgångsrik karriär så istället blev han min ridhäst, vilket jag är glad för! Förutom det tycker jag om att träna, just nu kör jag ICA-klassikern där man under ett år ska genomföra Vansbrosimningen, Lidingöloppet, Vasaloppet och Vätternrundan, men mer på dina egna villkor. Yoga är också något jag tycker är väldigt roligt.

Vilka tidigare kunskaper och erfarenheter kommer du ha användning av?

– Jag har lång erfarenhet att arbeta med ekonomi och administrativa uppgifter, något jag tror kommer vara mig till nytta i arbetet som mäklare, både vid dokumentation men även i rådgivning med de som ska sälja och köpa. Det nya för mig kommer vara kontakten med kunder, som jag inte haft på många år. Det kommer bli både spännande och roligt att ta mig an!

Vad ser du fram emot under utbildningen?

– Möjligheten att få lära mig något nytt. Jag är så peppad, både på att träffa alla nya människor och komma få ut i arbetslivet och arbeta på Länsfast. Man blir aldrig fullärd, mäklare är ett yrke där du ständigt utvecklas.

Hur tror du det kommer att gå att plugga och få livet att gå ihop?

– Det kommer bli tufft men jag är målmedveten. Jag vill verkligen bli mäklare, det gör mig engagerad. Jag kommer arbeta halvtid, vilket känns bra. Sedan får man prova sig fram lite, hur jag lägger upp livspusslet.

Hälsa något till dig själv när du är klar.

– ”Grymt bra jobbat, det är nu det börjar! Nu börjar nästa skola, den praktiska där jag ska komma in i det och se hur allt fungerar. Nu kör vi!”

 

Adam Frostelind: ”Tävlan har alltid funnits där, med mig själv och andra”

Mäklaryrket är en ny fas i livet för före detta innebandyspelaren Adam, som vägrar att förlora. Efter att i två år gett allt som assistent på Bjurfors i Göteborg kom chefen en dag och berättade att de ville satsa på honom.

– Det var under andra året på gymnasiet som jag kände att det var dags att gå vidare från innebandyn. Jag sökte och fick jobb på Bjurfors, där jag arbetat vardagar de stunder då jag inte var i skolan. Chefen erbjöd mig chansen att gå fastighetsmäklarutbildningen hos FEI om jag visade framfötterna. Efter examen från gymnasiet började jag jobba heltid och la ner hela min själ på att bli bäst. Och det kan jag stolt säga att jag blev, i höstas kom chefen och sa, ”Nu kör vi”.

Vad har du för bakgrund?

– Jag är van vid långa dagar, under uppväxten har jag spelat innebandy i ett av Sveriges bästa ungdomslag Partille och i IBF Göteborg. Vid 15 års ålder fick jag chansen att vara med i juniorallsvenskan. När jag inte spelade så umgicks jag med vänner.

Vilka tidigare kunskaper och erfarenheter kommer du ha användning av?

– Förutom innebandyn har jag alltid tyckt om att idrotta, jag älskar att vinna. Min storebror och jag har alltid tävlat, från att äta snabbast till vem som vinner flest medaljer. Ögat för att sälja har också alltid funnits där, och intresset för mäkleri. Jag älskar att prata med människor och ge ett inflytande, från att muntra upp någon som har en dålig dag på bussen till att umgås med mina vänner.

Vad ser du fram emot under utbildningen?

– Visa vad jag kan – för familjen, arbetsgivaren, kompisarna och flickvännen. Jag vill visa att man inte behöver vara 30 och erfaren för att vara bäst, jag som är 19 och kommer direkt från gymnasiet har också en chans.

Hur tror du det kommer att gå att plugga och få livet att gå ihop?

– Det kommer funka, det är inte lätt att ha många bollar i luften men slänger man upp dem måste man fånga dem. Jag vill verkligen detta och känner ett ansvar mot mig själv och min arbetsgivare. Just nu jobbar jag heltid på Bjurfors, vi får se hur det känns när studierna kommer igång på riktigt. Första intrycket av distansportalen är att jag är imponerad, upplägget är väldigt anpassat för ditt vanliga liv med jobb och vänner.

Hälsa något till dig själv när du är klar.

– ”Nu blir det åka av.”

 

Om utbildningen

Fastighetsmäklare 120 hp är en uppdragsutbildning som ges av FEI i samarbete med Högskolan Väst. Den vänder sig till mäklarföretag som vill utveckla sina medarbetare.