Angela Merkel är vald för ytterligare fyra år vid tyska makten vilket kan komma att påverka de svenska boräntorna.

– Valutgången borgar för stabilitet, vilket Centralbanken behöver för att kunna börja trappa ner resurserna man har lagt på att hålla ekonomin uppe sedan början av finanskrisen. Nu är den pusselbiten lagd och därför ska man räkna med att de svenska boräntorna börjar ticka uppåt, spår Joakim Bornold till Di TV.

Erik Olsson, ordförande för Fastighetsmäklarförbundet, är nyfiken på hur eventuellt höjda räntor påverkar svenska bolåneregler.

– Om valresultatet leder till att de svenska bolåneräntorna höjs till en mer normal nivå, blir det spännande att se vad amorteringskravet och andra åtgärder vi redan har för att dämpa ökningen av hushållens bostadslån får för effekt. Det vet vi inte idag, säger Erik Olsson.

Sparekonomen Christina Söderberg menar att det är rimligt att tänka sig att boräntan ligger på tre procent. Och för att förbereda sig för sämre tider bör man spara skillnaden mellan den egna förhandlade räntan och den föreställda treprocentsräntan.  Det säger hon till tidningen Svenska Dagbladet.

– Säg att du förhandlar ned räntan till 1,5 procent och kan spara resterande 1,5 procent för att ha när bolåneräntan stiger kommande år. Fortsätt sätta av pengar på detta sätt åtminstone fram tills bolåneräntan på riktigt når tre procent. Därefter får du ta ställning till om du ska fortsätta spara eller behöver använda pengarna, tipsar Christina Söderberg.