Att utbudet av bostäder på bostadsmarknaden är lågt har nog inte undgått någon, speciellt inte när det gäller Stockholm. På senare tid har utbudet på Stockholms bostadsmarknad minskat med mer än en fjärdedel.

– Det är en stor förändring jämfört med tidigare år, säger Staffan Tell på Hemnet, till svt.

Efter införandet av ett amorteringskrav ökade utbudet av bostäder men nu verkar marknaden ha återgått till det normala igen. Under april publicerades 27 procent färre bostäder på bostadssajten Hemnet, jämfört med i april 2016.

– Det här är goda nyheter för de som vill sälja eftersom det blir mer konkurrens per objekt bland köparna, säger Staffan Tell, talesperson för bostadstajten Hemnet.

Han fortsätter:

– Det var ett högt känsloläge under 2015 och 2016. Många ville få till en försäljning med de gamla villkoren och folk ville köpa med amorteringsfria lån.

Antalet Stockholmsvillor har minskat med sju procent på ett år. Statistiken visar att utbudet stadigt minskar något för varje år.

– Villamarknaden blev inte lika påverkad av amorteringskravet. Villaägare har ofta ett mer långsiktigt perspektiv, man flyttar oftare som bostadsrättsinnehavare säger Staffan Tell till svt.