Svenskarna har blivit bättre på att skapa en buffert i ekonomin jämfört med för ett år sedan. Särskilt duktiga har ungdomar och unga vuxna mellan 20 och 34 år blivit. Det visar SBAB:s årliga undersökning kring sparande genomförd av Sifo, som undersöker om det finns budget i hushållet, med pengar som kan användas till oförutsedda utgifter.

Vid samma tid förra året var det 39 procent i gruppen mellan 20 och 34 år som sparade pengar till en buffert. Idag är det 50 procent som gör det, och är därmed gruppen där sparandet ökat mest.

– Stor stjärna i boken att månadssparandet har ökat! Det är sunt, och framför allt glädjande att hälften av de allra yngsta i gruppen har ett månatligt sparande. Man kan tänka sig att det senaste årets fokus på bostadsmarknadsfrågor har gjort att ungdomar blivit mycket mer medvetna om vikten av att börja lägga undan pengar om man så småningom ska kunna ta sig in på marknaden. Alla vet att i unga år är sparandet svårt att få ihop, så extra stor eloge till dem, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Många känner inte till räntan
SBAB frågade också om de som har ett sparkonto har koll på vilken ränta de får. Det har blivit lite bättre än för ett år sedan men fortfarande vet inte 29 procent vad de har för ränta på sparkontot. Väldigt få, 13 procent, har dessutom jämfört olika aktörer med varandra. Och nära nog hälften av de medverkande har inte jämfört olika sparkonton för att de anser att det inte är värt det och att räntan ändå är för låg.