På grund av den rådande bostadsbristen har allt fler svenskar börjat fundera på alternativa boendeformer såsom ägarlägenhet, kollektivboenden och inneboende. Den senaste Bobarometern från Kantar Sifo, genomförd på uppdrag av Svensk Fastighetsförmedling, visar att 58 procent av svenskarna kan tänka sig att hyra ut ett rum i sin bostad. 23 procent kan dock endast tänka sig att hyra ut under en kortare period.

Men vilka personer önskar man ha som inneboende och vilka egenskaper bör de ha? De tillfrågade tyckte att humor var viktigt och även läkare (32 procent) var omtyckta. Favoritkändisarna visade sig vara komikerna Johan Glans och Mia Skäringer. De två följs av Carina Berg och Kung Carl XVI Gustaf. Bland unga, i åldern 16 till 29 år, hamnar Veronica Maggio och Zara Larsson i topp.

– Det är många svenskar som är hänvisade till stan för arbete eller studier och som inte har möjlighet att bosätta sig i kranskommunerna och pendla, varpå både urbaniseringen och bostadsbristen håller i sig. Därmed har det blivit allt vanligare att testa alternativa boendeformer så som inneboende. Att hyra ut ett rum i sin bostad kan bidra till att minska bostadsbristen samtidigt som att det kan vara fördelaktigt för den som hyr ut eftersom boendekostnaderna minskar, säger Petra Wester, tf vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Topplistan:
1. Johan Glans 15 %
Mia Skäringer 15 %
2. Carina Berg 13 %
3. Kung Carl XVI Gustaf 10 %
4. David Hellenius 9 %
Fredrik Lindström 9 %
Gunde Svan 9 %
Veronica Maggio 9 %
5. Zlatan Ibrahimovic 8 %