Om svenskarna fick välja boende helt fritt så skulle de flesta välja en herrgård på landet. Trevlig nog kommer ”min nuvarande bostad” på andra plats vilket indikerar att de flesta svenskar trivs rätt bra hemma.

Detta visar en undersökning från Fastighetsbyrån där 1002 svenskar har fått svara på frågan ”Vilket drömboende i världen skulle du helst vilja ha?”

”I takt med fortsatt urbanisering och hektiska storstadsliv så suktar fler och fler efter ett lugnt liv på landet. Många drömmer om att slå sig ner i en svensk herrgård men det är relativt få som realiserar det i praktiken. Och när det väl kommer till kritan är många nöjda där man bor idag, med nära och kära omkring sig. Resultaten tyder på att det ofta är viktigare var man bor och inte hur man bor”, säger Johan Vesterberg, presschef på Fastighetsbyrån.

Resultat:

Vilket drömboende i världen skulle du helst vilja ha?

Herrgård på svenska landsbygden, 17 %
Min nuvarande bostad, 13 %
Vingård i Toscana, 11 %
Strandbungalow i Karibien, 11 %
Strandhus i Malibu, 10 %
Vindsvåning i världsmetropol, 7 %
Lyxjakt som åker mellan världens hamnar, 5 %
Paradvåning i Stockholm, 5 %
Modern arkitektritad villa i fashionabel svensk förort
Slott i Frankrike
Alphus i exklusiv skidort
Annat, 11 %

Undersökningen genomfördes av Reagera marknadsanalys, på uppdrag av Fastighetsbyrån, mellan den 31:a januari 2018 och 6:e februari 2018. Kartläggningen genomfördes online till medlemmar i en webbpanel och målgruppen är svenska allmänheten 20-64 år. Totalt deltog 1002 personer i undersökningen.