Höga priser, kontantinsatser, flyttskatter och lågt utbud är de främsta orsakerna till att det är svårt att flytta. Huvudorsakerna skiljer sig dock mycket åt beroende på åldersgrupp.

Svensk Fastighetsförmedling släppte nyligen sin rapport ”Bobarometern” som genomförs av Kantar Sifo. Rapporten visar att en av tre svenskar just nu går i flyttankar men förhindras av olika orsaker. För unga, förstagångsköpare handlar det oftast om kravet på kontantinsats och för de äldre handlar det vanligtvis om de höga flyttskatterna.

Mer exakt är det 31 procent av svenskarna som planerar att flytta eller byta bostad under de kommande två åren. Främst rör det sig om unga personer och i åldern 18-29 är det nästan två tredjedelar som planerar att flytta. Inte helt överraskande hamnar siffran i åldersgruppen 60-74 år betydligt lägre, på endast 12 procent.

– Vår undersökning visar att en stor del av svenskarna vill flytta men att många, av olika anledningar, hindras. Det är därför extra viktigt att få igång rörligheten på bostadsmarknaden, det skulle gynna alla. Effektivisering av nyproduktion, förenkling av byggregler och sänkta skatter vid försäljning är några åtgärder som kan bidra till ökad rörlighet och därigenom större utbud av bostäder. Det skulle göra det lättare för äldre att flytta till en bättre anpassad bostad, unga får en chans att komma in på bostadsmarknaden och företag kan rekrytera utan att bristen på bostad är ett hinder, säger Tanja Ilic, VD på Svensk Fastighetsförmedling.

Läs hela rapporten i Svensk Fastighetsförmedlings digitala pressrum här.