Den senaste tremånadersperioden har priserna på landets bostadsrätter sjunkit med 5 procent, medan villapriserna har stigit med 3 procent. Under den senaste månaden har dock intresset för att köpa bostad allmänt sett varit svagare, vilket gett genomslag på priserna. Bostadsrättspriserna har gått ner med 5 procent, medan villapriserna har stått still. Det visar de senaste siffrorna från Svensk Mäklarstatistik.

På sommaren sjunker normalt andelen sålda lägenheter i Storstadsområdena kraftigt, något som trycker ner rikspriserna på bostadsrätter. Speciellt i Stor-Stockholm och Stor-Göteborg är priserna så pass mycket högre än i resten av landet att det innebär att riksgenomsnittet sjunker.

– Nedgången vi ser på riksnivå är en normal sommareffekt och brukar återhämtas de kommande månaderna, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik. Ser vi till helåret har vi nu en prisuppgång i riket på 7 procent för både villor och bostadsrätter. Flera delområden uppvisar ökningar på kring 10 procent eller mer, framför allt på bostadsrätter.