Byggföretaget Lindbäcks har tillsammans med studenter vid Luleå tekniska universitet utvecklat en ny typ av student- och forskarbostad. Snart kommer ca 280 ”småor” att börja byggas på universitetsområdet i Luleå.

Småorna är utformade som riktigt kompakta ettor och upptar en yta på 16 m2. Nya regler gör att det nu är möjligt att minska på boytorna och därmed även prislappen för bygget. Idén utvecklades av studenter under sista året på civilingenjörsprogrammen Väg- och Vattenbyggnad och Arkitektur. Läs mer om projektet.

Småa_vy_2

– I och med att vi bygger det här industriellt så får vi en otrolig effekt av det och vår ambition är att hyrorna ska vara under 3000 kronor per månad, säger Mikael Thorgren, affärsområdeschef för norra Sverige inom Lindbäcks bygg AB, i en artikel på Luleå tekniska universitets hemsida.

– Det är precis så vi vill att relationen mellan näringslivet och universitetet ska fungera. Här ser vi ett typexempel på samarbete inom både utbildning och forskning, där Lindbäcks är ett föredöme och där vi kan visa att vår utbildning håller hög kvalitet och våra studenter är högt värderade, säger Johan Sterte, rektor vid Luleå tekniska universitet.

Merparten av lägenheterna kommer att vara ettor men även tvåor och treor ryms i bygget som förväntas starta till hösten 2015.

Bilder: Nordmark & Nordmark arkitekter