En ”i princip orörd” bunker nära norska gränsen är nu till salu för en halv miljon kronor. Annonsen är en av de mesta lästa fastighetsannonserna i Sverige just nu.

– Det är så jädra många som har visat intresse och vill komma och kolla, säger Anders Matsson, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling.

Bunkern i värmländska Torsby stod klar 1982 och var tänkt att fungera som ledningscentral för svenska civilförsvaret i krislägen. I början av 80-talet byggdes det en hel del bunkrar av det här slaget runt om i landet.

Människor som visat intresse för bunkern gör det av olika skäl. Anders Matsson menar att trenden med så kallade preppers, personer som förbereder sig på en eventuell katastrofsituation, kan ha bidragit till annonsens genomslag. Men det vanligaste skälet till det stora intresset verkar vara ett annat.

– De flesta verkar ha en plan för att använda bunkern i sin affärsverksamhet.

Kommunalt vatten, avlopp och anslutning till elnätet ingår och ägaren får tillgång till eget ventilations- och avfuktningssystem. Bunkern har två sovrum med sammanlagt sex sovplatser, ett kök av enklare modell, ett maskinrum och en mindre mötessal.

– För att vara en bunker är det en ganska trevlig miljö, säger Anders Matsson.

Men den som kan tänka sig att flytta in på en gång, lär bli besviken. Bunkern är inte godkänd som bostad utan är till salu under kategorin kommersiell fastighet. Däremot finns det en detaljplan från 2016 som möjliggör byggandet av ett hus på upp till tre våningar.