Han har rankats Top-10 vad gäller omsättning sedan 2001, sålt bostäder till flera kändisar och äger i dag fem kontor. Georg Kanegärd, Aukt. Fastighetsmäklare på Mäklarringen, ger sina tips på hur man blir framgångsrik som mäklare (George syns på bilden längst till höger tillsammans med kollegerna i Täby/Österåker).

Georg Kanegärd utstrålar en avslappnad, vänlig självsäkerhet och säger lite blygsamt

-Jag har haft tur!

Men för att ha tur i så många år krävs förstås skicklighet. Och mycket hårt jobb. För Georgs del började slitet i början av 90-talet, med en korrespondenskurs på KomVux och godkänt prov för att bli registrerad fastighetsmäklare. Idag är han auktoriserad fastighetsmäklare.

Vägen till Mäklarringen

1994 fick Georg anställning på Mäklarmäster i Danderyd. Fyra år senare var det dags att prova vingarna själv. Tillsammans med kollegan Peter Ek startade han ett kontor i Täby under medlemsägda Mäklarringens namn. Mäklarringen hade redan då kontor över hela Sverige, men dålig representation i Stockholm. Verksamheten har efter hand utökats till Waxholm och Österåker. Och nu efter årsskiftet även Kungsholmen och Haninge.

Jobbet som livsstil

Men hur bär man sig då åt för att bli en framgångsrik fastighetsmäklare?

-Är du normalbegåvad, normalt uppfostrad och levererar det du lovat har du möjligheten. Men det krävs en sak till – att du känner att fastighetsmäkleri är ett kall. Det här är inget nio-till-fem-jobb. Sen skadar det förstås inte med lite tur. Jag har bland annat haft turen att ha bra assistenter som stannat länge. En i tio år, en i sju, det är ganska ovanligt.

Georgs 10 bästa tips för att nå framgång

1. Jobbet måste vara ditt kall

Du måste ha ett stort hjärta för att arbeta i ett serviceyrke som berör människors känslor och olika faser i livet. Från den första lägenheten till serviceboendet.

2. Se varje affär som en resa

Du är den trygga handen som lotsar säljare och köpare hela vägen genom affären. Från den första kontakten med säljaren till det att nycklarna lämnas över.

3. Jobba!

Du måste vara beredd på att plöja ner timmar. Sena kvällar och visningar på helgerna.

4Var en vinnarskalle

När telefonen ringer klockan 21.30 en torsdagskväll och du går igång, blir taggad – då har du det i dig. Blir du istället irriterad kommer du att få det svårt.

 5. Se stressen som något positivt

Hög stresströskel är nödvändigt. Tänk på att varje kontakt och alla arbetsuppgifter är naturliga stationer på resan. Go with the flow!

6. Skapa flöde

Som nyexaminerad är det en bra start att hamna på en byrå där det rör sig mycket. Se till att förvalta de kontakter du får där och att även skapa egna. Slit hårt! Efter tre år i branschen bör minst en tredjedel av dina affärer komma från gamla kunder och genom rekommendationer. Efter åtta år bör du kunna leva på de ringar på vattnet som dina tidigare försäljningar skapat.

7. Du kan aldrig sälja på någon en bostad

Människor känner i sitt hjärta om de vill ha bostaden eller inte. Men du kan alltid belysa bostadens alla fördelar för att bekräfta köparens känsla. Om du prackar på någon en bostad som denne egentligen inte vill ha, är risken stor att personen drar sig ur när det är dags att skriva under kontraktet.

8. Visa att du gillar bostaden – och agera därefter

Att sälja någons bostad innebär ofta att du förvaltar det största kapital personen äger. Men glöm inte att ”hemmet är min borg”. De flesta människor tycker om sin bostad, med de fel och brister den har. Visa att du gör det också! Hitta fördelarna och se till att få igång en budgivning. Budgivning bekräftar säljaren som människa. Utebliven budgivning kan göra att säljaren känner sig personligen dissad.

9. Bygg upp en naturlig trygghet

Fokusera på att skaffa dig god lokalkännedom, lär av mer erfarna kollegor och återigen – jobba hårt! Det man tränar mycket på blir man bra på. Och det är då du får en naturlig trygghet som både säljare och köpare känner. Stämningen blir avslappnad och lättsam och alla inblandade upplever resan som behaglig.

10. Visa respekt

Behandla människor såsom du vill bli behandlad själv.