I onsdags tog Sveriges radio P4 upp problematiken kring lockpriser i mäklarbranschen. Med hjälp av färska siffror från bostadssajten Booli konstaterade man att även om problemet har minskat så ökar slutpriserna i snitt med över 15 procent efter en budgivning.

Ett av de största problemen är att mäklarna ofta inte ser något annat val än att lägga sig i nederkant av sin värdering eftersom de annars riskerar att förlora spekulanter till andra liknande objekt i området med betydligt lägre utgångspris. Det är därför viktigt att försöka hitta en lösning som majoriteten av Sveriges fastighetsmäklare kan komma överens om.

Fastighetsmäklarförbundet FMF har sedan en tid tillbaka drivit tjänsten ”Statistiskt jämförelsevärde” tillsammans med värderingsföretagen Värderingsdata och Valueguard. Tanken är att uppgifter om ”andra försäljningar” i området jämförs så att en spekulant kan få en realistisk bild av bostadens värde.

Erik Olsson, ordförande för Fastighetsmäklarförbundet, tror att det kommer att innebära slutet för lockpriser.

– Spekulanten som ska ta sin tid för att bestämma sig för om de ska gå på visning eller ej kan då se hur marknaden ser ut, det här är ett statistiskt jämförelsevärde, är värdet högt kanske man struntar i att gå på en särskild visning och tvärtom i motsatt situation, säger Erik Olsson, till P4

– Och den här enkla informationen i tre delar: utgångspris, statistiskt jämförelsevärde och en kommentar, det är det som kommer att ge en fin vägledning till konsumenten och förhoppningsvis tycker de då att det här med lockprisproblematiken är borta, avslutar han.

Läs mer om Statistiskt jämförelsevärde här!