Priserna har gått ner under hösten och verkligheten ser nu ut att ha landat hos säljarna. Det menar Erik Olsson, ordförande för Fastighetsmäklarförbundet.

– Nu har det här nått säljarna, så nu är det många fler säljare som är villigare att gå ner och möta köparnas betalningsvilja och då görs det mer avslut. Det ser vi redan nu, säger Erik Olsson till Ekot.

Det finns tusentals bostadsägare i landet som står i det oönskade läget att äga två bostäder, på grund av det rådande läget på bostadsmarknaden.

– Men det fina någonstans är att det finns köpare till bostäder även i den här marknaden. Det är bara det att man måste ned i pris, säger Erik Olsson.

Enligt Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet, ligger slutpriserna nu för första gången sedan 2014 under utgångspriset. Prissänkningarna på bostäder har också ökat.

– Om vi tittar på oktober förra året så skedde det 342 prissänkningar och i år i oktober så skedde det 1 272 prissänkningar, så det är en väldigt kraftig ökning på ett år. Det har gått från att ha varit säljarens marknad till att bli köparens, säger Staffan Tell till Ekot.

Lyssna på inslaget i Ekot