Lockprisanmälningar till Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) har ökat kraftigt under 2017, enligt ett inslag i TV4 igår kväll. FMI uppmanar branschen att ta tag i frågan – ett arbete som FMF bedriver i allra högsta grad, genom modellen Statistiskt jämförelsevärde.

Chefen och ordföranden för myndigheten, Eva Westberg, säger i inslaget att det ökade antalet lockprisanmälningar är ett problem som branschen kan göra något åt. Hon hänvisar också till att det finns ett initiativ till att lösa problematiken med lockpriser.

– Det Eva Westberg syftar på är förmodligen modellen Statistiskt jämförelsevärde, som vi har presenterat för Fastighetsmäklarinspektionen. Vi ser att fler och fler mäklare använder sig av modellen och jag är övertygad om att det här är lösningen för att vi ska lämna lockprisdebatten bakom oss och skapa konsumenttrygghet, säger Carolina Stegman, vd för Fastighetsmäklarförbundet.

 

Om statistiskt jämförelsevärde

Det statistiska jämförelsevärdet ger konsumenterna en opartisk vägledning om bostadens värde och bygger på statistik över hur mycket liknande bostäder sålts för i området. I anslutning till jämförelsevärdet skriver mäklaren utifrån sin expertis en särskild kommentar om den aktuella bostadsrätten. Då blir verktyget så optimalt som möjligt och konsumenten upplever transparens.

– Modellen gör att mäklaren blir tydligare i sin kommunikation vilket leder till större trygghet för köpare och säljare. Det ger konsumenterna ett bättre beslutsunderlag, säger Carolina Stegman.

Jämförelsevärde.se

TV4-inslaget