Förra året rapporterades det enligt Folksams statistik fler vattenskador än något annat år under de senaste tio åren. Det var många sönderfrusna rör och vattenledningar som orsakade dessa. I år har vintern varit mildare men det finns all anledning att vara försiktig när man öppnar fritidshuset i påsk säger man på försäkringsbolaget.

Det är oftast i mars-april som vattenskadorna i fritidshus anmäls eftersom det är då de upptäcks. Men 2016 fick försäkringsbolaget in betydligt fler skadeanmälningar under de första tre månaderna på grund av vinterns köldknäpp tidigt i januari. Trenden fortsatte under våren med rekordmånga anmälningar.

Man tror inte att det blir lika illa i år eftersom vintern har varit mildare, men det finns all anledning att vara uppmärksam när huset värms upp. För det är då som sönderfrusna vattenledningar kan ge besvärliga skador utan att man märker det med en gång.

Enligt Erik Arvidsson, som är skadeförebyggare på Folksam, är det alltför många husägare som slår på vattnet utan att kolla om de kallaste vinterdagarna gett skador på rören. Men det finns möjlighet att begränsa följderna av frysskador menar han och ger här fina råd och tips om hur man undviker dessa.