| Nyheter

Ränteavdragen säkra ett tag till

Många villaägare och bostadsrättsägare har blivit uppskrämda av allt prat om sänkta eller avskaffade ränteavdrag. Sanningen är att de varken kan avskaffas helt eller ens sänkas inom en snar framtid.

Istället handlar det om en gradvis nedtrappning på kanske 2 procent per år från dagens 30 procent till runt 15 till 20 procent.

Effekten spås dock vara positiv för bostadsmarknaden och Anders Andersson på Driva-eget.se listar de fem största fördelarna med att trappa ner ränteavdragen.

  • Det skulle på ett effektivt sätt kyla ned bostadsmarknaden och minska risken för en bostadsbubbla, precis som alla vill.
  • Det får effekt direkt. En lag om avtrappad ränta kan knappast träda i kraft förrän tidigast 2017. Men redan när beslutet har fattats bör bostadsmarknaden lugna ner sig, eftersom alla vet att det framöver kommer att kosta lite mer att ha lån. Besked om framtida amorteringskrav hart motsatt effekt – många skyndar sig att köpa bostad eftersom amorteringskravet inte gäller lån som tagits innan reglerna ändrats.
  • Nu när räntan är rekordlåg och konjunkturen är på väg upp är det bästa möjliga tillfälle att göra avtrappningen.
  • Det skulle också minska skatten på kapitalinkomster till en internationell nivå. Dagens kapitalskatt på 30 procent är högre än i de flesta länder och gör att många svenskar flyttar kapital till andra länder. Att kapitalinkomster och kapitalutgifter ska ha samma skattesatser känns självklart.

Anders menar att media verkar ha missat det faktum att kapitalskatten planeras sänkas i takt med att ränteavdraget trappas ner, dessutom skriver många att det finns planer på att avskaffa ränteavdraget när det egentligen bara handlar om en nedtrappning.