| Nyheter

Råd till dig som ska sälja eller köpa fritidshus

Ska man sälja sitt fritidshus gör man sig av med något man har en speciell relation till. Kanske man haft det bara några år eller kanske är det ett ställe där man redan som barn tillbringade sina somrar. Oavsett vilket vill man ju ha så bra betalt som möjligt, även om man av känslomässiga skäl är mån om vem som ska ta över. Frågan är bara när det är lämpligast att sälja och vad man bör tänka på.

Det finns många faktorer som avgör. Läget, utbudet i övrigt, standarden på huset och inte minst ens egen situation i förhållande till det rådande ekonomiska läget i stort. Och självklart skiljer det sig något beroende på var fritidshuset ligger. Därför bad vi tre fastighetsmäklare på tre olika platser i landet att ge sin syn på vad de anser kan bara bästa tiden för en försäljning och vad man i första hand bör tänka på som säljare samt vad som påverkar marknadspriserna.

Säljråd från tre mäklare

Fredrik Hällström på Riksmäklaren i Uppsala: – Min erfarenhet är att april och juni generellt brukar vara bästa tiden. Dock gäller att de fritidshus som ligger i a+++ – lägen alltid går att sälja lika bra året runt. Det är viktigt att man har ordning i trädgården och inne i huset, och likaså att det inte ser halvklart ut. Utbudet och marknadsläget med räntor och krav är de faktorer som styr marknadspriserna i stort.

Charlotte Hallberg på Varberg & Falkenbergs Fastighetsbyrå: – Klart bäst att sälja på våren och vanligtvis bäst runt påskhelgen. Fast om vädret här utmed kusten varit kallt bör man vänta till maj.
Man får vara beredd på att lämna ifrån sig huset före midsommar, kunden letar ofta för kommande semester. Viktigt är trädgården med fina blommor och nyklippt gräsmatta samt målning och ev. fixa renovering eftersom de flesta vill slippa detta. Läget är absolut det mest avgörande för priset.

Marianne Berg på Bülow & Lind Fastighetsförmedling i Malmö: – Maj är bästa tiden att sälja sitt fritidshus. Det man bör tänka på i första hand är att allt är städat och att tomten är fint i ordning. Läget är det som påverkar priset mest och inte för långt från civilisationen. Fiskerätt och närheten till bad är stora plus och naturligtvis är en stor väg eller järnväg i närheten ett klart minus. Såväl inne som ute betyder ett bra underhåll och öppen spis en hel del. Men även att både vatten och avlopp finns.

Tips för dig som ska köpa

Det är en mängd saker du behöver kontrollera när du är spekulant på ett fritidshus, och samtidigt ställa dig frågan: Vad kan jag själv fixa och hur mycket tid/pengar är jag beredd på att lägga ner på underhåll? Här kommer ett antal tips på punkter som är viktiga att kolla upp.

Hur är tillgången och kvalitén på vattnet? Är avloppsbrunnen godkänd av kommunen?

Är taket ok, utan röta och en massa barr och löv under takpannorna? Kolla läkten, underlagspapp och pannorna om det är helt. Kolla fasaden så att den är hel utan sprickor i puts eller ruttet trä under färgen i träfasad. Undersök vinden om det finns fuktskador – luktar det friskt?

Är grunden möjlig att kontrollera, även om det är krypgrund? Är det fukt eller luktar det jord eller kanske det rentav ligger en massa organiskt material där? Kolla efter svarta prickar, mögel eller ruttet trä i grunden. Om det finns källare; var leds dagvattnet från hängrännor och stuprör? Är källarväggarna fuktskyddade och isolerade så markvattnet inte tränger in samt hur ser dräneringen runt huset ut? Titta på markens sluttningar så vattnet inte rinner mot huset.

Se också efter så inte fönster och dörrar är murkna i karmar och bågar, samt likaså sprickor i färg och kitt. Hur ser elinstallationen ut? Klarar huvudsäkringen att man kör element, spis, ev diskmaskin och varmvattenberedare samtidigt? Om du planerar fler utrustningar som kräver el finns det kanske behov av en uppsäkring och vad kan det gå på?