Flera bolag har de senaste månaderna ansökt till Finansinspektionen om tillstånd att förmedla och lämna bostadskrediter. Det skriver Svenska Dagbladet som har intervjuat Claire Ingram, forskare på Handelshögskolan och Roger Jacobsson, senior jurist på Finansinspektionen.

– Fler ansöker om att få hålla på med det här. Man försöker hitta lösningar för att finansiera bolånen på ett lönsamt sätt, utan att använda bankernas modeller, säger Roger Jacobsson till tidningen.

Flera av de mindre aktörerna har tidigare förmedlat bolån och vill nu själva erbjuda bolån direkt till kunderna. Och den ökade aktiviteten på bolånemarknaden kan innebära lägre kostnader för bolånekunderna, spår Claire Ingram. Men hon ser också ett problem med uppstickarna som ofta är fin-tech-bolag i hög utsträckning är automatiserade och endast anpassade till personer med tillsvidareanställningar.

– Många unga och entreprenörer har oregelbundna inkomster, och faran är om nya aktörer bara erbjuder tjänster till den ”vanliga” bolånetagaren. Då kan den som har en ”ovanlig” ansökan, som då inte kan bli digital, få betala en högre kostnad, säger hon till SvD.

Gemensamt för många av de nya aktörerna är att tjänsterna är riktade mot lågbelånade personer. Avanza Bolån + lånar endast ut 60 procent av marknadsvärdet på bostaden och hos Hypoteket ska kunden få låna upp till 65 procent av bostadens värde.

Nya startups på bolånemarknaden:
Compricer
Consector
Euria
Finanskollen i Sverige
Simplex
Stabelo
Svensk Hypotekspension
Tink

Källa: FI