Villaägare i Stockholms län får allt mindre för pengarna när de köper en bostadsrätt. 2007 kunde en villaägare i Stockholms län som sålde villan köpa en 165 kvadratmeter stor bostadsrätt. 2017 räckte pengarna från villan till en 114 kvadratmeter stor bostadsrätt, enligt en analys av Swedbank och sparbankerna.

– Bostadsrättspriserna har stigit betydligt mer än villapriserna. Villaägarna får helt enkelt mindre boyta nu när de köper en bostadsrätt jämfört med vad de fick för tio år sedan, säger Arturo Arques Swedbank och sparbankernas privatekonom.

En analys av boendekostnaden visar att villaägare i Stockholms län som ägt sin villa i 20 år får en lägre boendekostnad om de säljer villan och i stället köper en bostadsrätt. Trots det väljer många som bor i villa idag att bo kvar i sina hus.

Priserna på bostadsrätter i Stockholms län har sedan 2007 stigit med över 100 procent samtidigt som villapriserna under samma period stigit med 70 procent. Många äldre som ägt sin villa länge väljer att bo kvar i villan för att de upplever att de bor relativt billigt och tycker att de inte får valuta för pengarna om de köper en bostadsrätt.

Olika faktorer, såsom skatter, bostadens läge och utformning, närhet till arbete samt utbud av kultur och restauranger, påverkar rörligheten på bostadsmarknaden. Men även prisutvecklingen spelar roll. Priset på bostadsrätter har stigit väsentligt mer än priset på villor i Stockholms län. Äldre som bott i villa länge uppger att de bor billigt eller inte hittar ett boende som de gillar som anledning till varför de inte vill flytta enligt en undersökning av Fastighetsbyrån 2017.

– Sammantaget är det inte konstigt att många väljer att bo kvar i sina hus även om de skulle bo billigare om de sålde huset och köpte en bostadsrätt. Hushållen upplever helt enkelt att de inte får så mycket för sina pengar om de skulle flytta, säger Arturo Arques.