Mäklarföretag: Husfokus mäklarbyrå
Ort: Nacka/Söderort
Antal år i branschen: 20 år

Varför blev du fastighetsmäklare?
Jag arbetade som jurist på ett advokatkontor och trivdes inte riktigt i den miljön. Det blev för mycket rättsutredningar och för lite sociala kontakter. Jag började fundera på vilket annat yrke som skulle kunna passa mig. Jag ville ju givetvis även få användning för min juristutbildning. Det var när jag började arbeta med fastighetsrätt, och kom i kontakt med fastighetsmäklare, jag förstod att här passade jag in. Extremt socialt yrke med fart och fläkt.

Vad är det bästa och sämsta med ditt jobb?
Det finns mycket som är bra med yrket såsom fria arbetstider, kontakten med så många olika människor, kreativa utmaningar där jag lär mig nytt hela tiden. Fastighetsbranschen är i konstant utveckling och det är jättespännande att arbeta inom området. Arbetstiderna är tyvärr även det sämsta med yrket. Det är inte så man slår volter på väg mot söndagsvisningarna längre. Det höga tempot i många affärer är något som stressar eftersom du som fastighetsmäklare strävar efter att alla ska bli nöjda och allt ska vara klarlagt innan affären går i lås.

Mäklaryrket är krävande, hur får du privat- och yrkesliv att gå ihop?
I ärlighetens namn får jag det inte riktigt att gå ihop. Jag har en förstående familj men det sliter på alla relationer att arbeta helg och kvällar. Trots de knepiga arbetstiderna har jag mycket fritid när andra inte har tid. Jag försöker ställa upp extra mycket under dessa tider. Sköter sådant som andra inte hinner med som är fast mellan 8-17.  Dessutom ser jag till att ta långa uppehåll under somrarna och vinterloven. Då passar jag på att fylla på batterierna.

Vilket är ditt viktigaste arbetsredskap?
Mitt engagemang. Alla mina kunder känner det och det får dem att känna sig sedda och viktiga. Jag marknadsför mig aldrig utan lever enbart på referenser från mina tidigare kunder. Juridiken är också en viktig komponent.  Många kunder har juridiska funderingar som är kopplade till försäljning och dessa kan jag hjälpa dem med.

Berätta om den roligaste förmedlingen du har haft!
Svår fråga, affärerna är kanske inte dirket roliga. De kan vara intressanta eller generera bra följdobjekt eller så är objektet extra fint eller så händer något oväntat. Vid ett tillfälle blev jag kontaktad av en för mig okänd person som fått en långväga rekommendation att ringa mig. Han skulle sälja en nyproducerad lägenhet vilket jag aldrig sålt tidigare i ett område jag aldrig satt min fot i. Det slutade med att jag fick sälja 15 st lägenheter i tät följd i den föreningen vilket kändes väldigt otippat när det kan vara så svårt att få in ett objekt i det område jag annars anser mig mer hemma i.