Mäklarföretag: Svenska Mäklargruppen

Ort: Uppsala/Knivsta.

Antal år i yrket: 23 år

Varför blev du fastighetsmäklare?
Jag har alltid tyckt om att arbeta med människor. Började arbeta som lärare i en högstadieskola i ämnet fritt val/bollsporter som blev populärt i mitten av 70-talet. Sedan en kort sejour på Sparbanken i Uppsala vidare till vården och därifrån till en idrottsförening som konsulent. Där kom jag i kontakt med en person som satt i styrelsen. Han var fastighetsmäklare och jag tyckte det lät spännande, så jag beslöt mig för att utbilda mig till fastighetsmäklare och blev registrerad 1995. Ett val som jag inte ångrar. Spänningen och tempot och den sociala kontakten med människor gör att jag fortfarande gillar mitt arbete.

Vad är det bästa och sämsta med ditt jobb?
Det bästa är variationen som yrket innebär, man vet aldrig hur dagen slutar. Det är också ett yrke där man måste fortbilda sig och lära sig nya saker vilket gör att jag fortfarande känner att jag utvecklas i min yrkesroll och som människa. Det sämsta med arbetet är att vissa kunder tror att man har dygnet runt jour. Exempelvis så ringde en person mig på midsommarafton kl 8.00 och ville diskutera vilken typ av master som sitter på flerfamiljshuset där jag hade en lägenhet till försäljning.

Mäklaryrket krävande hur får du privat- och yrkeslivet att gå ihop?
Svår fråga eftersom jag är separerad sedan 13-14 år tillbaka. Jag vet inte om det bara är yrkets fel men kanske en bidragande orsak då jag på den tiden jobbade nästan alltid sjudagarsveckor. Men arbetsplatsen jag jobbade på då var så kul och stimulerande.

Vilket är ditt viktigaste arbetsredskap?
Jag är en lugn och trygg person som kan vara både kylig och uthållig när det behövs. Försöker alltid hjälpa både säljare och köpare med min kunskap och erfarenhet efter deras behov.

Berätta om den roligaste förmedlingen du haft!
Under min tid som mäklare i Järfälla var en budgivning redan igång när en man ringer och säger att de varit bortresta och missat visningarna. Vi hittar inga gemensamma tider så han får möjlighet att bli visad runt i huset av ägarna själva. När paret är där ringer säljarna upp mig och säger att dom vill sälja till det här paret och dom har fått ett bud som ligger betydligt högre än de andra buden. Kontrakt och tillträde sker och när vi ska skiljas åt säger säljarna ”tänk vilken smidig affär det blev med dig vid rodret.” Och jag tänkte och kände att ”ja ni gjorde ju en del av jobbet själva och jag fick ett bra arvode”.