Mäklarföretag: Erik Olsson Fastighetsförmedling

Ort: Stockholm

Antal år i branschen: 4 år (drygt ett år som fastighetsmäklare)

Varför blev du fastighetsmäklare?
Trots min uppväxt i en mäklarfamilj med både mamma och pappa som är mäklare har yrket inte alltid varit en självklarhet för min del. Jag har istället alltid idrottat väldigt mycket och med ett brinnande intresse för just tennis har jag haft förmånen att tävla både nationellt och internationellt. Men efter många år inom idrotten sökte jag tillslut nya utmaningar och möjligheter. Mäklarvardagen och vardagen som elitidrottare ser väldigt lika ut på många plan, därför blev också valet enkelt.

Vad är det bästa och sämsta med ditt jobb?
Vid sidan av nöjda kunder och framgångsrika affärer är det bästa med jobbet den personliga utvecklingen. Att få privilegiet att utmanas, pressas och tvingas till utveckling är en kombination som är fantastiskt tillfredsställande. Som mäklare kan man alltid bli bättre, alltid utvecklas och alltid hitta nya möjligheter för att skapa ännu nöjdare kunder och ännu bättre affärer.

Men som med allt annat så är mäkleriet inte enbart guld och gröna skogar. Den största utmaningen är framför allt att man som mäklare förväntas vara ständigt uppkopplad och anträffbar. Moment som ofta gör det svårt att kunna stänga av eller ha ett kvalitativt privatliv. En del av mina vänner som har andra typer av yrken kan ibland ha svårt att förstå varför man behöver ta ett jobbsamtal eller två efter klockan 19 eller hur det kommer sig att man kan skriva kontrakt klockan 22 en torsdagskväll.

Mäklaryrket är krävande, hur får du privat- och yrkeslivet att gå ihop?
För mig är mäkleriet inget yrke, det är likt en elitidrottssatsning, en livsstil. Det innebär givetvis uppoffringar där privatlivet ofta får ta ett steg tillbaka. Dock ser situationen olika ut för oss alla i branschen och ambitionsnivån varierar. Jag tror det är väldigt viktigt att hitta sin egen individuella ’’balans’’ i sitt eget liv och i sitt eget mäkleri.

Vilket är ditt viktigaste arbetsredskap?
Jag skulle säga att jag som person är det absolut viktigaste arbetsredskapet, ’’vapnet’’, jag som mäklare har. Och det är just när jag mår bra, känner mig taggad och positiv som jag presterar som bäst. Även här går det att se starka samband med idrotten. Som mäklare underlättar det även med ett starkt och konkurrenskraftigt varumärke såklart vilket jag tycker att vi har här på Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Berätta om den roligaste förmedlingen du haft!
Det är svårt att välja ut en enskild försäljning. De roligaste affärerna är affärer från rekommendationer och där man dessutom uppnår nöjda kunder på både köp- och säljsidan. Starkaste minnena har jag bland annat från hösten då marknaden sviktade något. Att kunna uppnå fina resultat med nöjda parter i en väldigt utmanande marknad är naturligtvis inte enkelt. Men jag har många fina minnen från höstens försäljningar, trots utmaningar rent marknadsmässigt.