Mäklarföretag: Svenska Mäklargruppen

Ort: Stockholm

Antal år i branschen: 13 år

Varför blev du fastighetsmäklare?
På grund av genuin nyfikenhet och intresse för allt som är förknippat med hus, byggnad, hem… Den enskilda människans val av ett visst passande boende. Efter nästan en kvarts sekel som radiojournalist ville jag på heltid ägna mig åt min hobby, att hjälpa enskilda och par att hitta sitt drömboende.

Vad är det bästa och sämsta med ditt jobb?
Det bästa är att jag får fortsätta träffa och lära känna nya människor i andra situationer, där jag kan dela med mig min kunskap så att kunden hittar sitt drömboende. Det sämsta är att jag aldrig vet om jag får uppdraget.

Mäklaryrket är krävande, hur får du privat- och yrkeslivet att gå ihop?
Mitt tidigare yrke som journalist var krävande, självständigt och under ansvar – därför var mäklaryrket inte annorlunda. Som ansvarig mäklare har jag ett stort ansvar eftersom det är två parter som ska bli så nöjda som möjligt. Opartiskhet är A och O i vårt yrke, en balansgång där vi tack och lov har bra lagar och etiska regler att luta oss åt.

Vilket är ditt viktigaste arbetsredskap?
Min människokännedom, engagemang, yrkeskunskap och förmåga att inspirera och entusiasmera. För att jag betraktar varje hem som en ”dyrbar juvel” som måste hitta den mest passande ägare. Jag anstränger mig varje gång till yttersta för att genomföra en trygg och skyndsam försäljning och hitta rätt köpare som är redo att betala högsta möjliga slutpris. Det gör mig till en bra problemlösare, en nödvändig egenskap.

Berätta om den roligaste förmedlingen du haft!
Det var ett radhus, ett dödsbo efter en konstnärinna. Huset såg ganska slitet ut men den skönhet och charm som jag själv kände när jag klev över tröskeln gjorde att jag med enkla medel kunde få hemmet att se mycket lockande ut. Radhuset hade en själ som jag lyckades förmedla till en mycket nöjd köpare och till högsta marknadspris.

Detta är säljarens omdöme: ”Emilia engagerade sig mycket aktivt och personligt i presentationen. Hon fångade husets 50-tals stil, såväl exteriört som interiört. Emilia sydde till och med sidenöverdragna kuddar till några stolar”.