Novus har på uppdrag av Hyresgästföreningen undersökt vem svenska folkets önskegranne är. Undersökningen sker årligen och i år toppas listan av tv-personligheten och kriminologiprofessorn Leif GW Persson. Hela 32 procent av svenska folket skulle vilja bo granne med honom.

Förra årets vinnare, Mark Levengood, hamnar på en delad andraplats tillsammans med Mia Skäringer på 22 procent, vilket är en bra bit efter vinnaren.

På tredjeplats hittar vi kronprinsessan Victoria med 10 procent av rösterna. Kung Carl Gustav däremot hamnade lite lägre på 12 procent.

– Det är ingen större skillnad mellan val av önskegranne beroende på om man bor i hyresrätt, bostadsrätt eller villa. Men de som bor i hyresrätt eller bostadsrätt vill i betydligt högre utsträckning ha Nour El Refai, Petra Mede, Kodjo Akolor och Edward Blom som granne jämfört med dem som bor i villa.

De svarande fick välja mellan 37 kända svenskar men Novus lät även de tillfrågade få välja helt fritt och även där hamnade Leif GW Persson i topp. Han delade dock platsen med Zlatan och Barack Obama.

Man frågade även vilka egenskaper som är mest uppskattade hos en granne och fick då svaret att en granne bör vara trevlig och hjälpsam, hälsa vänligt, visa hänsyn och inte störa.

Läs hela pressmeddelandet här!

Foto: Anders Wiklund/TT