Är du en av de närmare 265 000 personer som sålde bostaden innan senaste årsskiftet? Då måste du deklarera försäljningen senast den 2 maj, och ett bra sätt att undvika onödiga fel är att använda Skatteverkets e-tjänst. Speciellt för dig som inte redan valt att låta fastighetsmäklaren sköta om deklarationen.

Enligt Anna Sjöberg, som är deklarationsexpert på Skatteverket, finns det mycket att vinna på att använda tjänsten. Den gör det enklare att göra rätt från början. Där får man reda på vilken bilaga som ska användas, och flera uppgifter är redan ifyllda med summeringar och överföringar som görs automatiskt. Skatten räknas helt enkelt ut direkt.

Den som fått bilagan för försäljning av småhus (K5) eller bilagan för försäljning av bostadsrätt (K6) på fil från sin mäklare kan enkelt ladda in uppgifterna i e-tjänsten. Grundförutsättningen är att köpekontraktet, avtalet mellan säljare och köpare, skrevs på under 2016.

– Det kan bli fel i samband med att en försäljning ska deklareras, ofta beror det på att reglerna missuppfattas. Många tror att alla kostnader för reparation och underhåll kan dras av eller att hela arbetskostnaden för ett ROT-arbete får dras av. Andra glömmer att göra avdrag för lagfart, pantbrev och mäklararvode, säger Johan som också är deklarationsexpert på Skatteverket.

Bästa sättet för att undvika missförstånd när det gäller reglerna om avdrag för förbättringsutgifter är att gå in på Skatteverkets information om detta. Här ser du vad som gäller i olika situationer.

I ett pressmeddelande som gick ut i fredags finns även filmer där du får beskrivande information.