Köket är ett av de viktigaste rummen vid en bostadsförsäljning, om inte det viktigaste. I alla fall om man frågar mäklarna Denise Edlind hos ESNY och Håkan Lundquist hos Alexander White.

Sajten byggahus.se har pratat med båda två och tagit reda på vilka trender som gäller

– Köket är samlingsplatsen i hemmet, vi spenderar allt mer tid där både med familjen och med vännerna. Det blir som ett allrum där man umgås och lagar mat. Dessutom är det inte längre avskilt från resten av bostaden utan utgör en helhet i de öppna planlösningar som är så vanliga idag. Jag skulle säga att köket spelar störst roll vid en försäljning, säger Denise Edlind.

2016 tycks köparna mest vara ute efter ljusa, öppna kök, med mycket trä och värme.

– Trenden går mer mot en industrilook även om det lantliga fortfarande står sig. Jag skulle säga att vi ser något av en kombination idag. En varm industrilook där trä och ljus kalksten ställs mot mässingsdetaljer och ett mer cleant intryck. Superminimalismen som var så het ett tag har dock en svacka, säger Håkan Lundquist.

– Säljargument idag är flotta teak- eller valnötskök till exempel. Men mer generellt naturmaterial och hantverk om vi talar exklusiva kök. Folk vill ha ljusa öppna kök där hantverk och naturmaterial lyfts fram – och plats för många människor, säger Denise Edlind.

Marmor och mässing fortfarande populärt.

– Generellt har vi sett väldigt mycket marmor och mässing i flera år nu, och det är fortfarande aktuellt, säger Denise Edlind och konstaterar samtidigt att mosaik på väggarna och sandsten på golvet däremot går bort.

Köksö och skåp som går hela vägen upp till taket.

– Du får mycket förvaring och du slipper omaket med att städa ovanför skåpen. Dessutom utgör köksön en bra samlingsplats, säger Håkan Lundquist.

Hela artikeln, där Denise och Håkan själva beskriver sina drömkök, hittar du här.