När mäklaren presenterar ett Statistiskt jämförelsevärde får konsumenterna en ny typ av information som ger vägledning om vad en bostad är värd. Det minskar irritationen över lockpriser och leder till en tryggare bostadsaffär för såväl köpare som säljare.

Detta är positivt även för dig som mäklare. Det är lätt att börja arbeta med statistiska jämförelsevärden och din arbetsinsats blir inte mycket mer än en minut extra per bostad.

Från och med 15 juni erbjuder både Värderingsdata och Valueguard samtliga mäklare i branschen ett verktyg där du kan skapa dokument med statistiska jämförelsevärden helt gratis. Du sparar ner dokumentet i ditt affärssystem och presenterar det där du presenterar andra dokument, så som årsredovisning och stadgar.

Som mäklare har du inte möjlighet att påverka det statistiska jämförelsevärdet. Att jämförelsevärdet skapas av ett opartiskt företag som är specialiserat på att ta fram den här typen av information ökar trovärdigheten avsevärt.

Samtidigt kan du som mäklare sätta din egen prägel på jämförelsevärdet genom att kommentera det. Då marknadsför du dig själv och ökar kundnyttan genom att berätta om du tycker att värdet behöver justeras för att bostaden du förmedlar avviker från jämförelsebostäderna i området.

Alternativt bekräftar du bara att du tycker att jämförelsevärdet är rimligt.

En rapport kan se ut så här.

Du lägger upp nedanstående informationsbild bland de andra bilderna på bostaden i din digitala objektsbeskrivning så att den blir nummer 5 av de 5 bilder bostadsbilder som visas direkt på Hemnet.

FMF-Bild5

Bilden berättar att du presenterar bostaden med ett statistiskt jämförelsevärde som skapar ett mervärde för dina kunder.

Om alla bostäder som presenteras med ett statistiskt jämförelsevärde marknadsförs med samma bild ökar kundnyttan.

Dels blir det lätt för kunderna att se att bostaden marknadsförs på ett bättre sätt. Dessutom får de informationen om jämförelsevärdet i ett tidigt skede av köpprocessen.

För mer information, besök Värderingsdata.se eller Valueguard.se. Du kan också maila till Lars-Erik Ericson på Valueguard, lars-erik.ericson@valueguard.se  eller Madeleine Andreasson på Värderingsdata, madeleine.andreasson@varderingsdata.se.