Ett antal bostäder på Malmberget i Gällivare kommun säljs nu till vrakpriser då gruvbolaget LKAB har köpt fastigheterna för att kunna bygga ut gruvan.

Att husen är så billiga beror på att köparna måste flytta husen till nya adresser. Just nu ligger fyra hus ute till salu men totalt är det 1 740 bostäder som berörs av gruvverksamheten.

”Är Du driven och kan tänka dig att axla ansvaret är detta ett formidabelt projekt till dig som vill och kan vara byggherre över ditt egna hus!” skriver mäklarna som förmedlar husen på Jonas Nilsson fastighetsförmedling.

Köper du ett av husen ansvarar du själv för flytten samt att det finns en tomt att flytta huset till. Bygglov, markarbete, vatten och avlopp, el och värme samt eventuella renoveringar ingår inte heller.

Istället för budgivning vänder sig mäklaren direkt till LKAB med intressenternas kontaktuppgifter. LKAB tar sedan reda på om de olika intressenterna verkligen är medvetna om vad ansvaret ”att vara byggherre” innefattar.

– Eftersom det inte ingår tomt och det är mycket eget arbete att lägga ner, vill de se till att köparen vet vad den ger sig in på, säger mäklaren Mirjam Mäenpää.

– Det här är fjärde svängen med hus som flyttas från Malmberget. De första har börjat flyttas nu så det är spännande att se, fortsätter hon.

Det billigaste av husen är huset på bilden och är en 40-talsvilla med fyra rum fördelat på 153 kvadratmeter. Villan säljs för 30 000 kronor. 

Foto: Jonas Nilsson fastighetsförmedling