I takt med att sommaren gör sitt intåg tuffar livet på för våra blivande fastighetsmäklare. De har nu haft första tentan, i Fastighetsförmedling Introduktion.

Trots nervositet är alla tre nöjda med sina insatser. Tack vare den digitala portalen FEI FLEX kunde de gå igenom inspelat material i lugn och ro, pausa och repetera svåra delar.

 

Adam Frostelind: ”Tenta är alltid nervöst, men jag var väl förberedd”

Hur kändes det att tenta?

– Den kändes bra. Det är alltid nervöst att skriva tenta, men jag var väl förberedd och hade en bra känsla redan när jag klev in i salen.

Vad gjorde att du klarade tentan bra?

– Framför allt att jag tidigt började studera inför tentan. Detta är ju något jag ska jobba med i framtiden, inte bara kunna för dagen. Då är det viktigt att jag verkligen förstår ämnet och inte bara memorerar det.

Hur förberedde du dig?

– Jag läste på allt från grunden och sedan gick jag djupare in på de delar som var särskilt svåra. När jag läst igenom allt tittade jag på de inspelade lektionerna, speciellt de som gick igenom just värdering eftersom jag trodde att det skulle komma på tentan. Och jag hade rätt! Repetition är verkligen kunskapens moder.

Ser du fram emot nästa kurs, Juridisk översiktskurs?

– Ja, faktiskt. Den handlar om olika rättssystem och regler som är bra att kunna, även för den som inte är fastighetsmäklare. Nu blir det webbinarier under maj och juni, tentan är i augusti.

 

Jessica Björkqvist: ”Jag gjorde mitt bästa, det är en go känsla!”

Hur kändes det att tenta?

– Jag var väldigt nervös, men det kändes bra när jag skrev och efteråt var det härligt. Jag är nöjd med min insats. Jag gjorde mitt bästa, det är en go känsla!

Vad var det som gjorde att tentan gick bra?

– Jag försökte hänga med bra på lektionerna redan från början och missade inga webbinarier. Dagarna före tentan pluggade jag intensivt.

Beskriv din studieteknik.

– Jag tittade på alla föreläsningar och gick igenom dem igen dagen efter och tog anteckningar. Sedan använde jag mina anteckningar från webbinarierna, läste i kurslitteraturen och diskuterade med de andra i klassen.

Du håller samtidigt på med ICA-klassikern, hur går det?

– Det går bra! Längdskidsmomentet på 9 mil är avklarat, nu är det dags för 30 mil på cykel! Jag hinner träna en del. I vissa perioder får plugget naturligtvis prioriteras, men det passar oftast bra att få ett avbrott från studierna. Kanske blir det ett varv runt Åsunden i Ulricehamn på cykel snart!

 

Anton Lindström: ”Jag var redo, men hade lite fjärilar i magen”

Hur kändes det att tenta?

– Jag är nöjd, men självklart känns det lite osäkert eftersom det är första tentan. Det ska bli kul att se hur det gick och få reda på vad jag gjorde bra. Jag kände mig redo innan, men när jag klev in i salen för att skriva var det nervöst. Tankarna kretsade kring om jag lyckats komma ihåg allt och framförallt om jag kom ihåg det rätt!

Vad gjorde att det kändes bra?

– Dagarna före tentan tog jag ledigt så att jag verkligen kunde fokusera på studierna. Dessutom har lärarna varit duktiga och gått igenom allt vi behöver veta på webbinarierna.

Har du någon specifik studieteknik?

– Ja, jag använde mig mest av FEI FLEX och såg på de inspelade föreläsningarna. Jag antog att det som lärarna gått igenom på föreläsningarna även skulle dyka upp på tentan.

Hur går det med nya jobbet, hinner du med allt?

– Nja, träningen har tyvärr blivit lidande av allt jobb och pluggande, men nu när sommaren snart är här och dagarna blir längre hoppas jag få mer tid och hinna med även det!

 

Om utbildningen

Fastighetsmäklare 120 hp är en uppdragsutbildning som ges av FEI i samarbete med Högskolan Väst. Den vänder sig till mäklarföretag som vill utveckla sina medarbetare.