Under juni månad fanns det mer spanska objekt på Hemnet än svenska villor.
Det som lockar med Spanien är främst de låga priserna, det varma klimatet och de billiga flygresorna.

Enligt statistik från SCB ägde svenskarna 576.806 fritidshus år 2016 men ett sjunkande utbud och stigande priser har fått många att blicka utåt och inte minst mot Spanien.

Under juni månad fanns det totalt 14.199 objekt i Spanien på Hemnet vilket kan jämföras med de 14.118 svenska villor eller 15.799 svenska bostadsrätter som låg ute under samma tid.

”Spanien är i särklass mest populärt. Tittar man utanför Europa så är faktiskt USA ganska populärt, och Dubai har ökat väldigt kraftigt i utbud”, säger Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet.

Den spanska bostadsmarknaden påverkades hårt under finanskrisen vilket har bidragit till det stora svenska intresset men nu verkar priserna vara på väg uppåt igen.

För den som låter sig fastna för en bostadsannons på Hemnet finns det dock en del saker man bör tänka på.

”Det tillkommer tilläggskostnader på 11-13 procent på det pris du ser på hemsidor, det är framför allt en transaktionsskatt men också lite pappersarbete. Det finns också en fastighetsskatt, men den är inte särskilt hög. Månadsavgiften är däremot oftast låg, den består egentligen bara av underhållskostnader för exempelvis pool, trappstädning och liknande”, säger Daniel Nilsson, vd för Fastighetsbyrån Utland.

Vidare poängterar han hur viktigt det är att förbereda sig innan man åker ner.

”Åk inte ner till Spanien för tidigt i processen. Det är bättre att göra så mycket research som möjligt hemifrån. Köper man nyproduktion ska man se till att man får bankgarantier på de pengar man sätter in under byggtiden, säger han”.

Källa: Hemnet