Nu kan du bli ägare till den lilla byn Långvinds bruk i Hälsingland. 5 500 hektar skog medföljer också.

I den lilla byn finns en kyrka, kafé, museum och resterna från en masugn vilken härstammar från det järnbruk som byn grundades kring på 1600-talet.

– Omgivningarna är jättefina. När du kommer in så ser du en allé och du känner historiens vingslag med det gamla bruket. Gemenskapen är väldigt gemytlig och känns som forntiden eftersom det är den jargongen, berättar Tess Fredriksson, som under flera år drivit Café Bränneriet i byn, för Dina Pengar.

Henry Sténson tillhör släkten som har ägt och drivit bruket i fem generationer. Det är nu med blandade känslor han, hans syskon och kusiner säljer bruket.

– Det är klart det finns mycket känslor med i bilden när man är femte generationen och man vet att ens förfäder har gått på samma stigar och att det handlar om 145 år, men det är också ett stort ansvar att äga. Vi vill inte släppa kontakten med den här orten men vi vill inte ha ansvaret för att driva företaget, säger han till Di.

Det finns även en hel del historia knuten till bruket. På 1700-talet brändes det ner av ryssarna eftersom det användes för att försörja resten av landet med järn till vapensmide. Det byggdes dock upp igen av Brita Behm även kallad ”Järn-Brita”

Den magnifika herrgården som byggdes på 1800-talet ingår dock inte i priset.

Se bruket hos mäklaren här.