Danial Gandomani jobbar som fastighetsmäklare i Stockholm sedan snart två år. Han beskriver den nuvarande bostadsmarknaden som något trögare, men stabil.

– Som mäklare handlar det om att vara tillgänglig, bygga ett gott rykte och jobba lite hårdare än alla andra. Den rätta kunden finns där ute, du måste bara hitta den.

Att fortsätta kämpa och hela tiden ha en plan för varje affär, även om det inte gått lika smidigt som du kanske tänkt från början. Det är en av utmaningarna med att arbeta som mäklare på dagens bostadsmarknad, enligt Danial Gandomani.

– Jag tror att många mäklare blivit lite bortskämda efter tidigare år då affärerna gått väldigt smidigt. Men det är ändå rätt bra tryck på bostadsmarknaden i Stockholm, det gäller bara att vara anpassningsbar.

Danial har läst utbildningen Fastighetsmäklare 120 hp hos FEI och jobbar som mäklare sedan april 2017. Han har fortfarande sin allra första försäljning i färskt minne.

– Jag satt helt ensam på kontoret när en tjej kom in och frågade om det fanns någon mäklare tillgänglig, eftersom hon ville sälja sin lägenhet. Lyckligtvis hade jag fått min mäklarregistrering samma dag och bad henne komma in.

Efter samtalet bad kvinnan att fundera på saken och gick från kontoret. En knapp halvtimme senare knackade hon på igen.

– Hon hade bestämt sig för att jag skulle sälja hennes bostad. Två veckor senare var den såld. Vilken känsla! säger Danial.

Trots den något bromsade bostadsmarknaden, jämfört med föregående år, tror han inte att det kommer att ske några större svängningar, varken upp eller ner, i Stockholm de närmsta åren.

– Marknaden har ju satt sig litegrann från att ha haft en bred uppgång under flera år. Jag tror att det blir fortsatt stabilt framöver.

Vad ska man tänka på som köpare?

– Med räntor som på sikt stiger är det viktigt att du ser över bostadsföreningens ekonomi om du ska köpa en lägenhet. Självklart är det också viktigt att se över sin egen plånbok så att det finns en bra buffert.

Och som säljare?

– Jag brukar rekommendera att du säljer innan du köper nytt. På så sätt får du bättre koll på vilka pengar du har att röra dig med.

Om Danial
Namn: Danial Gandomani. Ålder: 31 år. Bor: Solna, Stockholm. Bakgrund: Tio år i resebranschen, Fastighetsmäklare 120 hp hos FEI. Har jobbat som mäklare sedan april 2017. Blev 2018 utsedd till Årets mäklare och Årets Rookie hos Fastighetsbyrån. Om fem år: Då driver jag en egen mäklarbyrå tillsammans med människor som är lika drivna som jag själv.

Om Fastighetsmäklare 120 hp
Fastighetsmäklare 120 hp är en uppdragsutbildning som ges av FEI i samarbete med Högskolan Väst. Den vänder sig till mäklarföretag som vill utveckla sina medarbetare.