maj 19 | Nyheter

DEL 3 AV LEXICON UNIVERSITY OCH LTU:S STUDENTBLOGG

I Förra veckan kunde vi läsa om studenten Mikaela Källgren från Stockholm som arbetar på ERA Ditt Hem Fastighetsförmedling. Denna vecka får vi träffa studenten Ali Mroveh och läraren Anders Lindh som bland annat berättar om varför de tycker att man kan köpa en utbildning som ändå finns i högskolans ordinarie utbud samt om det är möjligt att undervisa i ett allvarligt ämne som etik på distans. 

Ali är 34 år och hemmahörande i Helsingborg. Tidigare har han studerat grafisk design och marknadsföring men kände, under tiden som regionsansvarig hos en teleoperatör, att ett steg in i fastighetsbranschen skulle kännas rätt.

– Jag har länge velat plugga vidare men har inte haft tid att göra det då jag alltid har satsat på telekombranschen. Den senaste tiden har jag haft bevakning på ”mäklarutbildning distans” och fick tips av SkandiaMäklarna om Lexicons utbildning.

Som familjefader, med två små barn, väckte valet att plugga vidare viss oro på hemmaplan.

– Min fru blev lite orolig eftersom vi har två små barn och villa. Hon var rädd för att ekonomin inte skulle klara av det hela, berättar Ali.

Vad avgjorde att du ändå valde utbildningen på Lexicon University? 

– Framför allt eftersom det är smidigt med distansutbildning och att den är på 1,5 år. Lexicon är ett etablerat varumärke med goda meriter som min tidigare arbetsgivare har köpt utbildningstjänster från – vi har alltid varit nöjda säger Ali.

Under första dagen var han nervös – inte minst på grund av att det var hela 17 år senast han satt i skolbänken – men samtidigt såg han fram emot det hela.

– Jag var mer motiverad och såg fram emot att äntligen starta så att jag kan bli klar.

Men den som bor i närheten av Malmö borde ju kunna plugga där – på högskolan – utan att behöva betala för utbildningen. Ali berättar att det är för att klara av livet parallellt med studierna som han valde Lexicon University.

– Som tidigare nämnt så har jag alltid velat plugga till mäklare men ekonomin klarar inte av heltidsplugg. Det är smidigt att jag kan jobba 70 till 100 procent samtidigt som jag läser till mäklare.  Min fru pluggar också, juridik, och är klar till våren 2017 och detta är det enda lösningen för att uppnå våra respektive karriärdrömmar samtidigt.

En av det första delkurserna på utbildningen är viktiga 7,5-poängaren Försäljning & Etik. Den leds av Anders Lindh med en bakgrund som verksamhetsutvecklare och utbildare med inriktning mot försäljning under det senaste kvartsseklet. Även Anders ser det sätt, på vilket utbildningen mixar LIVE-möten med online-webinarier, som en stimulerande och givande utmaning.

– Framtidens försäljning kommer att präglas av andra krav från kund. Successivt med digitaliseringen i ryggen så ställs andra krav på mäklarens kompetens och förmågor. Allt ifrån hur de hanterar rollen att vara mäklare ur ett etiskt perspektiv, men också hur deras kommunikation med köpare och säljare ser ut. Detta inte minst då feedback på mitt arbete kan finnas ute på sociala medier hur snabbat som helt.  Denna delkurs bygger på att utveckla deltagarnas förståelse för vad rollen handlar om både ur ett etiskt men också framtida försäljningsperspektiv.

Anders hjälper Ali och de andra deltagarna att få en förståelse för fastighetsmäklarens grundläggande roll; en roll som de sedan ska fylla med juridiska, ekonomiska och andra obligatoriska ämnen.

– Dessa studenter har i huvudsak erfarenheter som mäklarassistenter eller annan säljerfarenhet vilket gör att jag måste återkoppla till deras upplevelser och samtidigt bygga en bas för framtiden. Självklart måste deras erfarenheter anpassas in i den komplexa rollen att vara mäklare och representera både säljare och köpare i en fastighetsaffär. Det försöker jag ge dem…

Genom att ge deltagarna uppgifter som ska lösas mellan de olika webinarierna bygger Anders vidare steg för steg. På så sätt får han även ihop de analoga kunskaperna med den distansbaserade plattformen på ett naturligt sätt.

– I förra veckan fick jag en positiv kommentar från en som tagit del av mina digitala föreläsningar: ”De verkar ju skratta en massa under dina utbildningspass”. Jag blev glad över denna feedback då jag upplever det som en utmaning att skapa interaktion och koppling även i den digitala världen. Det är kanske det bästa betyg man kan få, det måste vara roligt att lära sig nya saker även om det är så allvarliga saker som etik i arbetet.