Den senaste månaden har priserna på bostadsrätter och villor fortsatt nedåt. Det visar den senaste mätningen från Svensk Mäklarstatistik. Carolina Stegman, vd för Fastighetsmäklarförbundet, uppmanar konsumenter att se över sin privatekonomi och planera bostadsaffärer mer långsiktigt.

Priserna på bostadsrätter och villor i Sverige fortsatte att sjunka i alla områden under december månad. Inte sedan år 2011 har marknaden sett motsvarande nedgångar flera månader i sträck. Samtidigt har Riksbanken signalerat att räntehöjningar kan bli aktuella och amorteringskraven har höjts. Det innebär att bostadsaffärer blir mer kännbara för privatekonomin och att det inte längre går att räkna med att bostaden går att sälja med vinst.

– Vi har fått en osäkrare bostadsmarknad. Samtidigt som mäklarna ser något ljusare på den närmaste framtiden fortsätter priserna neråt. Tuffare amorteringskrav stundar och sannolikt även en räntehöjning under år 2018. Därför är det viktigt att konsumenter planerar långsiktigt för sin bostadssituation, kommenterar Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet.

– Mitt råd är att prata med banken om hur utvecklingen på bostadsmarknaden påverkar din privatekonomi och hur stort utrymme du har. Du bör också kontakta mäklare för att diskutera prisutvecklingen i området och vilken typ av bostad du har råd med. Och om möjligt, köp en bostad som du kan bo i på längre sikt, tipsar Carolina Stegman.

Kontakt:
Carolina Stegman
VD på Fastighetsmäklarförbundet (FMF)
carolina.stegman@fmf.se
Tel: 076-018 18 68