I Trelleborg och Vellinge ökade bopriserna mest under 2017, med 40 respektive 35 procent. I Skellefteå sjönk priserna med 15 procent. Statistik från Svensk Fastighetsförmedling visar att prisförändringarna skiljer sig kraftigt åt i landet.

Det är framför allt i de södra delarna i landet som bopriserna fortsatt stiga som mest under 2017, trots bred nedgång generellt över landet.

– Jag tror att de skånska kommunerna ökar så pass mycket i pris för att de ligger nära kontinenten. Nästan alla de som toppar listan över kraftigast prisökning har nära till både Malmö och Köpenhamn. Man har också haft fokus på att utveckla regionen under de senare åren, säger Tanja Ilic, vd för Svensk fastighetsförmedling, till TT.

Det är framför allt i mellanstora kommuner som priserna har stigit mest och ingen av storstäderna finns med på topplistan.

– Ökningen i mindre och mellanstora kommuner kan nog förklaras med att många vill bo kvar i mindre städer. Det har satsats på infrastruktur, fler jobb och bättre boenden.

Skälet till att priserna skiljer sig stort åt i landet beror enligt Tanja Ilic på flera faktorer.

– Det har framför allt med pendlingsavstånd, infrastruktur och skolor att göra. Men också arbetsmöjligheterna i de olika kommunerna spelar in, säger hon till TT.

Bostadsrätter ökning i procent:

  1. Trelleborgs kommun: 40
  2. Vellinge kommun: 35
  3. Karlskoga kommun: 35
  4. Landskrona kommun: 33
  5. Härnösands kommun: 30

Villor ökning i procent:

  1. Vänersborgs kommun: 20
  2. Lomma kommun: 19
  3. Höörs kommun: 17
  4. Karlskrona kommun: 17
  5. Sandvikens kommun: 16

 

Statistiken baseras på överlåtelser av bostadsrätter och villor gjorda under januari 2017–december 2017. Endast kommuner med över 50 försäljningar är med i kartläggningen för att statistiskt säkerställa prisförändringar. Statistiken är framtagen av Svensk Mäklarstatistik AB.

Källa: Svensk fastighetsförmedling